Sute de protestatari au fost uciși în Iran

Eduard Pascu |
Data publicării:
Imagine de la proteste violente din Iran, în 2019
Imagine de la proteste violente din Iran, în 2019

Cel puţin 304 persoane au fost ucise în Iran în reprimarea mişcării de protest care a cuprins ţara între 15 şi 18 noiembrie, potrivit unui nou bilanţ al Amnesty International, scrie AFP, anunță Agerpres.

"Autorităţile iraniene au continuat represiunea feroce după manifestaţiile la scară naţională care au avut loc pe 15 noiembrie, arestând mii de protestatari, precum şi jurnalişti, apărători ai drepturilor omului şi studenţi pentru a-i împiedica să spună ce gândesc despre această represiune nemiloasă", a acuzat ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului într-un comunicat.

Amnesty International a subliniat că a revizuit în creştere ultimul său bilanţ publicat la 2 decembrie (cel puţin 208 morţi) la "cel puţin 304 persoane (...) omorâte" prin recurgerea la forţă ucigaşă" în reprimarea mişcării de protest, printre care cel puţin doi adolescenţi, în vârstă de 15 şi 17 ani.

ONG-ul a afimat că a adunat "mărturiile copleşitoare ale martorilor" care duc la concluzia că "autorităţile iraniene, aproape imediat după ce au masacrat sute de persoane (...), au pus în aplicare o represiune pe scară mare concepută pentru a inspira tuturor teama de a vorbi deschis despre ce s-a întâmplat".

Mişcarea de contestare a izbucnit la 15 noiembrie după anunţul privind o creştere majoră a preţului la benzină, în plină criză economică, şi a afectat peste o sută de localităţi. Autorităţile au afirmat că au reinstaurat ordinea în câteva zile. Aceasta cu preţul unei "represiuni sângeroase", a denunţat Amnesty International la începutul lui decembrie.

 

Teheranul nu confirmă cifra

 


Până în prezent, Teheranul nu a confirmat decât moartea a cinci persoane - patru membri ai forţelor de ordine ucişi de "protestatari" şi un civil - şi a anunţat arestarea a circa 500 de persoane, printre care şi 180 de "lideri" ai mişcării de contestare. Anunţată la începutul lui decembrie de guvern, publicarea unui bilanţ oficial pe baza datelor institutului medico-legal naţional întârzie.

Organizaţia neguvernamentală a afirmat că deţine informaţii din mai multe surse independente potrivit cărora, la o lună după declanşarea revoltei populare, "forţele de securitate continuă descinderile în întreaga ţară pentru a aresta persoane la domiciliu sau la locul de muncă".

Amnesty a mai cerut Teheranului "să îi elibereze imediat şi necondiţionat pe toţi cei arestaţi arbitrar" şi a îndemnat comunitatea internaţională să facă presiuni "fără întârziere" asupra Iranului, pentru că "mii de deţinuţi rămân ameninţaţi cu tortura sau rele tratamente".

Vezi și: Zeci de morți în urma protestelor din Iran. ”Regimul a scos pe străzi tancurile și mitralierele sovietice Dushka”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel