Susţinerea acordată Ucrainei de către statele occidentale este iar în impas: Utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune se dezbate intens între ţările membre NATO

Cristian Soare |
Data publicării:

SUA și Regatul Unit ar putea fi pe punctul de a face ceea ce ar putea fi o mișcare extrem de importantă în ceea ce privește războiul din Ucraina, rapoartele sugerând că ambele țări ar putea permite în curând Kievului să își folosească armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte aflate adânc pe teritoriul Rusiei. În acelaşi timp, Suedia și Finlanda sar etap ''ar putea'' şi spun răspicat că nu vor interzice Ucrainei să lovească Rusia cu armele pe care le-au furnizat, în contextul amenințărilor lui Vladimir Putin la adresa NATO.

 

Președintele american Joe Biden este în curs de definitivare a detaliilor unui plan de ridicare a unor restricții impuse Ucrainei cu privire la utilizarea armelor occidentale cu raza lunga de actiune, a relatat Politico pe 11 septembrie, citând oficiali anonimi care cunosc stadiul negocierilor din Washington si Kiev.

Potrivit The Guardian, Regatul Unit a decis deja în privat să permită Ucrainei să utilizeze rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie pentru lovituri cu rază lungă de acțiune în Rusia, deși Londra nu a fost făcut niciun anunț public pe aceasta tema.

Kievul a susținut de mult timp ridicarea restricțiilor, astfel încât să poată lovi ținte militare precum aerodromuri situate în interiorul teritoriului rus. Cu interdicțiile în vigoare, Kievul susține că nu poate apăra eficient orașele ucrainene de intensificarea atacurilor aeriene.

Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress.

Până în prezent, Washingtonul a declarat în mod constant că permiterea Ucrainei să lovească în adâncimea teritoriului rus cu arme americane ar putea escalada conflictul cu Rusia. Cu toate acestea, ieri Washingtonul a revenit asupra acestui subiect şi cel puţin declarativ susţine că poziţia SUA rămâne neschimbată, contrar tuturor speculaţiilor apărute în presă în ultimele săptămâni.

SUA nu intenționează să își schimbe politica cu privire la utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale pentru a efectua atacuri în interiorul Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, reporterilor pe 13 septembrie.

„Nu există nicio modificare a punctului nostru de vedere cu privire la furnizarea de capacități de atac cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina, pentru a le utiliza în interiorul Rusiei”, a declarat Kirby, potrivit Reuters.

„Nu m-aș aștepta la niciun anunț important în această privință”, a spus el, referindu-se la speculațiile potrivit cărora o astfel de decizie ar fi anunțată în urma întâlnirilor dintre președintele Joe Biden și prim-ministrul britanic Keir Starmer la Washington.

În timp ce țările occidentale au relaxat restricțiile privind utilizarea anumitor arme chiar peste graniță după o ofensivă rusă în regiunea Harkov în mai, limitele privind loviturile cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei au rămas în vigoare.

 

Suedia și Finlanda nu vor interzice Ucrainei să lovească Rusia cu armele pe care le-au furnizat

 

Alte țări, precum Suedia, Finlanda și Canada, au declarat în ultimele zile că sprijină pe deplin Ucraina să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi adânc în interiorul teritoriului rusesc.

Helsinki și Stockholm au declarat pe 13 septembrie că nu vor interzice Ucrainei să atace Rusia cu armele lor, în contextul amenințărilor recente ale președintelui rus Vladimir Putin la adresa NATO.

Cu o zi în urmă, Putin a declarat că utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei ar însemna că țările NATO ar fi implicate direct într-un război la scară largă. Potrivit lui Putin, permiterea Ucrainei să utilizeze astfel de arme ar schimba „natura conflictului”, ceea ce înseamnă că țările NATO ar lupta împotriva Rusiei.

Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său suedez, Maria Malmer Stenergard, a declarat că singura restricție pentru Ucraina este ca armele occidentale furnizate de Finlanda să fie utilizate în conformitate cu dreptul internațional, a relatat agenția de presă YLE.

Malmer Stenergard a preluat poziția lui Valtonen, adăugând că utilizarea armelor furnizate de Suedia nu este limitată la teritoriul Ucrainei și poate fi folosită pentru a lovi Rusia.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau, care a susținut o conferință de presă în aceeași zi, a declarat că Canada „sprijină pe deplin Ucraina să utilizeze armament cu rază lungă de acțiune pentru a preveni și a limita capacitatea Rusiei de a degrada infrastructura civilă ucraineană” și de a ucide civili, a relatat postul public canadian de televiziune CBC News.

Ucraina a primit loturi de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS fabricate în SUA și Storm Shadow fabricate în Marea Britanie, însă cele două țări nu au permis utilizarea acestora pe teritoriul Rusiei până în prezent.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel