Întrebat de jurnaliști dacă SUA doresc în cele din urmă ca Ucraina să adere la NATO și dacă există într-adevăr o teamă din partea Washingtonului de a-l "irita pe Putin" prin extinderea Alianței, Vedan Patel a declarat că administrația Biden consideră că este important să se creeze un proces care să garanteze aderarea la NATO.
,,Ați văzut secretarul de stat și președintele Statelor Unite spunând că noi credem că este important să creăm o punte care să garanteze aderarea Ucrainei la NATO... Și am spus de mult timp că susținem și încurajăm politica ușilor deschise a NATO", a declarat Patel.
Oficialul Departamentului de Stat a subliniat, de asemenea, că acordul bilateral de securitate pe 10 ani dintre Ucraina și Statele Unite, semnat în timpul summitului pentru pace desfășurat în Elveția în perioada 15-16 iunie, ar trebui să joace un rol important în crearea unei astfel de punți pentru aderarea Ucrainei la NATO.
,,Cu doar două săptămâni în urmă, președintele Biden a semnat cu președintele Zelenski un acord bilateral de securitate care subliniază și reafirmă angajamentul nostru față de poporul ucrainean. Pentru că noi credem că acest tip de angajament este crucial pentru garantarea securității Ucrainei - democratice, economice și de apărare... Desigur, acordul bilateral de securitate nu este un substitut pentru această "punte". Dar acesta este unul dintre elementele pe care le considerăm ca făcând parte din acea punte care va asigura că Ucraina va putea să adere la NATO într-o zi", a declarat prim-adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Patel a subliniat că SUA nu au "nicio problemă cu tragerea la răspundere a Rusiei".
,,Desigur, nu pot vorbi în numele ucrainenilor, dar permiteți-mi să spun că nu avem nicio problemă în a trage la răspundere Rusia. Nici măcar nu vreau să o justific prin folosirea cuvântului 'supărare'. Nu avem nicio problemă cu tragerea la răspundere a Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
În acest context, Patel a enumerat modurile în care Statele Unite consideră Rusia responsabilă pentru crimele sale din Ucraina:
"De-a lungul acestui conflict, după invazia lor brutală a Ucrainei, am luat o serie de măsuri, de la sancțiuni privind controlul exporturilor la alte forme de a trage Rusia la răspundere. În plus, am oferit, de asemenea, foarte mult sprijin partenerilor noștri ucraineni în ceea ce privește asistența de securitate, asistența economică și umanitară".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News