Potrivit analizei, o aeronavă C-17 a decolat inițial de la baza aeriană Ramstein din Germania, a aterizat la baza aeriană Hatzerim din Israel, după care s-a întors în Europa în orașul polonez Rzeszów, localitate care reprezintă un centru logistic cheie pentru ajutorul militar destinat Ucrainei.
O aeronavă C-17 poate transporta până la 77 de tone de marfă, ceea ce sugerează potențialul unui transfer substanțial de armament ușor cu muniția aferentă.
De altfel, în urmă cu o săptămână, pe 21 ianuarie, adjunctul ministrului israelian de externe Sharon Haskel a propus să furnizeze Ucrainei armele de fabricație rusă capturate. Propunerea acestuia se referea în mod specific la armele confiscate în Liban, dar și la cele capturate de la alți adversari ai Israelului.
Se mai cunoaște că în iunie 2024 au mai avut loc, de asemenea, discuții între Statele Unite, Israel și Ucraina cu privire la transferul sistemelor de apărare antiaeriană Patriot pe care Forțele de Apărare ale Israelului le dezafectează.
La începutul lunii noiembrie, publicația ucraineană Militarnyi a dezvăluit că, în timpul operațiilor din sudul Libanului, forțele israeliene au confiscat stocuri extinse de arme și muniții de fabricație sovietică și rusă de la luptătorii Hezbollah.
Inițial se intenționa distrugerea armelor capturate. Ulterior, însă, a fost luată decizia de a le transporta în Israel. Printre materialele confiscate au fost identificate lansatoare de rachete ghidate antitanc (ATGM), aruncătoare de grenade și o varietate de dispozitive explozive.
Potrivit analistului militar Yigal Levin, peste 85.000 de articole de armament, muniții și echipamente au fost aduse din Liban în Israel. Inventarul a inclus aproximativ: 6.840 sisteme ATGM și aruncătoare de grenade; 9.000 de dispozitive explozive; 2.250 de rachete și obuze de artilerie; 2.700 de unități de arme de calibru mic; 60 de rachete de apărare antiaeriană; 300 de binocluri și alte instrumente de observare.
Nu toate echipamentele capturate erau de origine sovietică sau rusă. Multe dintre acestea erau fabricate în țări precum Iran, Coreea de Nord, China și altele.
Deși este puțin probabil ca Tel Avivul să recunoască posibilul transfer de armament și muniții către Ucraina, dacă înformația se confirmă, aceasta ar marca o schimbare notabilă a poziției Israelului față de conflictul ruso-ucrainean, întrucât anterior s-a abținut de la sprijinirea Kievului cu armament letal, în pofida solicitărilor intense și repetate primite de la ucraineni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News