Surse ucrainene au semnalat posibila prezență pe front a blindatelor TAB-71M, produse în România

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
TAB-71M / Twitter, Oryx
TAB-71M / Twitter, Oryx

Surse ucrainene au semnalat prezența în zona operației militare speciale din Ucraina a transportoarelor blindate de producție românească TAB-71M, publicând fotografii cu acestea.

Potrivit mass-mediei ucrainene, care citează o informație Oryx, un lot de transportoare TAB-71M a fost introdus în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei.

În prezent, nu se știe numărul exact de vehicule blindate și nici de la cine provin acestea. Singurul lucru cunoscut cu certitudine este că, anterior, aceste transportoare blindate de personal nu se aflau în serviciul de luptă al armatei ucrainene.

Potrivit ultimelor date existente, Moldova avea în serviciu 110 transportoare de acest tip, România deținea 247, iar alte circa 40 de unități au fost livrate armatei iugoslave și nu se știe ce s-a întâmplat cu acestea după destrămarea Iugoslaviei (TAB-71M ar putea fi și în dotarea statelor NATO, care s-au desprins din fosta Iugoslavie).

Transportorul blindat TAB-71M este o versiune a transportorului blindat sovietic BTR-60PB, produs în România, sub licență, în perioada existenței Tratatului de la Varșovia. Principala diferență față de transportatorul sovietic constă în înlocuirea motorului cu motoare franțuzești Saviem 797-05. Au existat mai multe modificări ale acestuia, inclusiv una cu un aruncător de mine M-37M, cu calibrul de 82 de milimetri, instalat în compartimentul trupelor.

TAB-71M a fost produs de la începutul anilor 1970 și până la începutul anilor 1990 la Fabrica de Mașini Grele Speciale din București. Echipajul este format din trei militari, iar capacitatea de transport este de opt persoane. Armamentul standard include două mitraliere cu calibre de 14,5 milimetri și 7,62 milimetri.

Este cunoscut faptul că transportoarele blindate TAB-71M s-au aflat în serviciul de luptă al Forțelor Armate Române și al celor din Republica Moldova. În anul 2017, Bucureștiul a decis să le înlocuiască cu un model mult mai modern. 

Portalul rusesc topwar.ru, care a preluat știrile din presa ucraineană pe această temă, a remarcat că, după declanșarea conflictului din Ucraina, fostele țări ale Tratatului de la Varșovia au început să transfere statului ucrainean rămășițele echipamentelor sovietice, pentru a scăpa de ele și a se reechipa cu modele occidentale. Iar pentru autoritățile de la Kiev furnizarea oricărui tip de echipament militar este binevenită.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel