UPDATE: Așa cum era de așteptat, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a respins zvonurile. ”Am spus încă din prima clipă că nu putem renunța la sistemele de arme care sunt de o importanță fundamentală pentru capacitățile noastre de descurajare”, a subliniat el.
Deci, livrarea către Ucraina a sistemelor Patriot, S-300 sau avioanelor F-16 deținute de Grecia e un subiect închis din perspectiva Atenei.
Știrea inițială:
Surse spun că Atena ar putea să predea Kievului chiar două dintre sistemele sale Patriot, scrie Pronews.
Totuși, trebuie subliniat că informația nu este confirmată la nivel guvernamental, mai ales în contextul în care oficialii eleni au declarat în mod repetat că nu vor transfera unele echipamente vitale dacă acest lucru se consideră că poate slăbi capacitățile de apărare ale țării.
Dacă se va confirma, decizia Atenei ar reprezenta o schimbare de optică față de subiectul transferului de echipamente considerate strategice pentru Armata elenă.
Amintim că Atena a dezmințit în două rânduri informații care citau ”surse guvernamentale”, și care vorbeau despre o transferul către Ucraina de sisteme S-300 și aeronave F-16.
Ar exista asigurarea că acestea vor fi înlocuite de SUA
Atena și-ar fi reevaluat poziția, printre altele, după ce Statele Unite i-au garantat asistență nespecificată împotriva oricărei amenințări din partea Turciei. De asemenea, Washingtonul trebuia să garanteze Greciei că va primi despăgubiri pentru fiecare element al sistemului Patriot deteriorat, mai arată publicația citată.
Dacă elemente ale sistemului Patriot vor fi distruse, acestea trebuie înlocuite cu altele noi „și în orice caz veți obține bani din pachetul de 61 de miliarde de dolari care va fi dat Ucrainei”.
Financial Times a scris recent despre presiunea internațională asupra Greciei și Spaniei în acest context . „La un summit de săptămâna trecută de la Bruxelles, liderii europeni au făcut apel direct la prim-miniștrii Spaniei și Greciei, Pedro Sanchez și Kyriakos Mitsotakis, să doneze Ucrainei sisteme de apărare aeriană”, scria acest document la acea vreme.
„Celor doi lideri, ale căror forțe armate au peste 12 de sisteme Patriot și alte tipuri precum S-300, li s-a spus că nevoile lor nu sunt la fel de mari ca ale Ucrainei și că nu se confruntă cu amenințări imediate”, a adăugat FT.
În total, Grecia are șase sisteme Patriot, dintre care unul este dislocat în Arabia Saudită. La acestea se adaugă și un sistem S-300 rusesc.
Ucraina se confruntă acum cu atacuri rusești intense înainte de livrarea așteptată a unui nou ajutor occidental către Kiev. Congresul american a aprobat recent un pachet de ajutor internațional, care include furnizarea de provizii în valoare de 61 de miliarde de dolari Ucrainei, după câteva luni de întârziere a Camerei Reprezentanților.
Sistemele de apărare aeriană vor fi probabil parte din ajutorul american.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News