Surse militare occidentale și israeliene susțin că Iranul dezvoltă în Siria un arsenal subteran de arme avansate

Nicolae Iordan |
Data publicării:
F-35 Israel, sursă foto: Lockheed Martin
F-35 Israel, sursă foto: Lockheed Martin

Potrivit unei analize recente a agenției de presă Reuters, care citează surse militare și de securitate occidentale și regionale, Israelul și-a extins atacurile aeriene asupra unor poziții considerate centre iraniene pentru producerea de rachete și arme în Siria, pentru a opri ceea ce Tel Aviv-ul numește "o expansiune militară ascunsă" din partea Teheranului.

Publicitate

Teheranul transferă elemente din industria sa de rachete și arme avansate către complexe stabilite anterior în subteranul sirian, dezvoltând un arsenal de arme avansate care pot ating o serie de centre urbane israeliene, se arată în analiză.

După ce intervenția israeliană în criza siriană s-a limitat la atacuri aeriene sporadice care vizau transporturile de armament către miliția libaneză "Hezbollah", este foarte probabil ca în prezent accentul să fie pus pe penetrarea infrastructurii militare iraniene din Siria.

Un număr de 12 responsabili militari și de informații din Siria și Occident au susținut că "pentru Israel este prioritară orice infrastructură care întărește eforturile Iranului de a produce rachete ghidate de precizie, care ar putea slăbi superioritatea militară israeliană în regiune". Aceștia au subliniat că dezvoltarea în secret a rachetelor ghidate de precizie în Siria este o activitate care este mai puțin vulnerabilă la atacurile israeliene decât transportul lor terestru sau aerian din Iran.

 

Israelul vrea să împiedice Iranul să transforme Siria într-o bază militară

 

Fostul director general al Ministerului israelian pentru Afaceri Strategice, generalul Yossi Kuperwasser, a afirmat că țara sa este interesată de "atingerea unor ținte cu efect strategic, deoarece vrem să împiedicăm Iranul să transforme Siria într-o bază militară aproape de Israel".

În același context, responsabili israelieni și occidentali au declarat că avioane de luptă, rachete și drone israeliene au vizat, în ultima perioadă, poziții în care se suspectează că sunt desfășurate activități de cercetare și producție de rachete ghidate de precizie iraniene.

Analiști ai revistei Jane’s, specializată în probleme de apărare, au afirmat că, în trei ani, Israelul a executat 4.239 de bombardamente asupra a 955 de ținte și că 70% dintre piloții israelieni au participat la aceasta campanie.

Ahmed Rahal, general de brigadă care a dezertat din armata siriană, a remarcat că "loviturile israeliene nu mai sunt limitate la zonele sudice apropiate de Israel sau de Înălțimile Golan, ci s-au apropiat de periferia Damascului și au ajuns la nord și est, în Alep, Hama și chiar în Al-Bukamal care este diacent granițelor irakiene".

Referindu-se la depozitele iraniene, un responsabil înalt dintr-un serviciu occidental de informații a dezvăluit că "unele complexe subterane se întind pe zece kilometri, ceea ce face dificilă distrugerea lor pe deplin chiar și de către bombele israeliene specializate".

Oficiali militari și de securitate occidentali și israelieni și dezertori militari sirieni au identificat "cinci facilități de interes pentru Israel, care sunt afiliate Centrului de cercetare și studii științifice al Complexului industriilor militare siriene, care include zeci de oameni de știință și ingineri iranieni".

Un centru militar de cercetare și dezvoltare într-un complex montan din apropierea orașului Masyaf din vestul Siriei a fost supus bombardamentului israelian de două ori în decurs de șase luni și se află pe o listă a sancțiunilor SUA din cauza rolului său suspect în dezvoltarea armelor chimice.

Ismail Ayoub, fost ofițer al Forțelor Aeriene siriene, care a dezertat și a fugit în Iordania în 2012, și este încă în contact cu colegii săi, a declarat că la aceste facilități "se modifică și se dezvoltă rachete iraniene ghidate de precizie și arsenalul Hezbollah în Siria".

O confirmare indirectă că în realitate lucrurile corespund destul de bine bănuielilor israeliene și occidentale, este dată de vizita efectuată în iulie 2020 de către șeful Statului Major al armatei iraniene, general maior, Muhammad Baqeri, la Centrul Al-Sefirah pentru cercetare și dezvoltare din guvernoratul Alep, la scurt timp după un atac aerian israelian executat asupra acestei facilități.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel