UPDATE: Iranul a avertizat SUA cu privire la reţinerea petrolierului său ''Grace 1'' care a părăsit apele teritoriului britanic Gibraltar unde a fost sechestrat câteva săptămâni, a declarat, luni, la Teheran, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, relatează AFP.
"Iranul a trimis avertismentele necesare responsabililor americani prin canale oficiale (...) să nu facă o astfel de greşeală, deoarece ar avea consecinţe grave", a menţionat Abbas Mousavi.
Potrivit site-ului de monitorizare a traficului maritim Marine Traffic, petrolierul care a fost sechestrat din 4 iulie în largul coastelor Gibraltarului a ridicat ancora duminică seara şi s-a îndreptat spre sud. Autorităţile din Gibraltar nu au confirmat plecarea petrolierului, iar destinaţia şi situaţia încărcăturii rămân încă neclare.
Guvernul local din Gibraltar a respins duminică o solicitare a SUA de a reţine petrolierul iranian care se pregăteşte să părăsească apele sale teritoriale, justificând această decizie prin faptul că sancţiunile americane nu sunt aplicabile Uniunii Europene, notează AFP.
Autorităţile acestui teritoriu britanic au sechestrat pe 4 iulie petrolierul ''Grace 1'', bănuit de SUA că transporta petrol către Siria, ţară vizată de sancţiuni europene.
Petrolierul a fost autorizat joi să plece din Gibraltar - între timp şi-a schimbat numele în 'Adrian Darya-1' şi a înlocuit pavilionul panamez cu unul iranian -, după ce Teheranul a asigurat că încărcătura sa de 2,1 milioane de barili de petrol nu va fi livrată Siriei.
Potrivit site-ului care urmăreşte traficul maritim, Marine Traffic, petrolierul sechestrat pe 4 iulie în largul coastelor Gibraltarului a ridicat ancora şi s-a îndreptat spre sud. Autorităţile din Gibraltar nu au confirmat plecarea.
Redenumit Adrian Darya 1, petrolierul a trecut sub pavilion iranian, drapelul acestui stat fluturând duminică la pupa. Anterior, cargoul naviga sub pavilion panamez şi sub denumirea Grace 1.
Într-un comunicat dat publicităţii duminică, autorităţile locale din Gibraltar au informat despre respingerea solicitării Washingtonului de a continua reţinerea petrolierului, motivând că "în conformitate cu dreptul european, Gibraltar se află în imposibilitatea de a acorda asistenţa solicitată de Statele Unite".
Este a doua oară când teritoriul britanic respinge o solicitare de asistenţă venită din partea SUA în criza în care sunt implicate Washington, Teheran şi Londra.
Sechestrarea a avut loc deoarece vasul a fost suspectat că transportă petrol spre Siria, încălcând astfel sancţiunile europene impuse regimului de la Damasc. Petrolierul a primit joi autorizarea de a părăsi Gibraltarul, după ce Teheranul a dat asigurări că încărcătura de 2.1 milioane de barili nu va fi livrată Siriei.
Sechestrarea navei Grace 1 a provocat o criză gravă între Londra şi Teheran, care a negat că Siria este destinaţia încărcăturii transportate de această navă. La 15 zile după acest incident, Iranul a reţinut în Strâmtoarea Ormuz petrolierul britanic Stena Impero.
Autorităţile iraniene au reţinut ulterior alte două petroliere, agravând tensiunea din regiune, unde mai multe vase au fost atacate sau avariate de mine şi unde o dronă americană a fost distrusă de regimul iranian, în contextul sporirii sancţiunilor aplicate Republicii islamice de SUA.
Vezi și: Marinarii care sprijină Iranul nu vor mai primi viză de intrare în SUA
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News