Rusia își întărește apărarea antiaeriană din Regiunea Mării Negre cu sisteme modernizate “Super S-300”
Potrivit estimărilor experților militari ruși, versiunea PM-2 a sistemului face din acesta o armă nouă, care, după anumiți parametri, depășește chiar sistemele S-400.
În urma implementării noilor măsuri, sistemele S-300PM-2, împreună cu S-400 și S-350, vor întări în mod radical apărarea antiaeriană din sudul Rusiei (Caucaz, Crimeea și Strâmtoarea Kerci).
Nivelul acțiunilor militare occidentale în regiune îngrijorează Kremlinul
Reprezentanții ruși au evidențiat faptul că, în ultimele două luni, în Regiunea Mării Negre și în estul Ucrainei a avut loc o intensificare fără precedent a activității aeronavelor strategice și de recunoaștere din țările NATO, precum și a navelor de luptă.
Bombardierele americane de tip B-1B, care pot transporta arme nucleare, au zburat deja în apropierea Peninsulei Crimea. De asemenea, în luna noiembrie, nava de conducere Mount Whitney și distrugătorul american Porter au vizitat Marea Neagră, urmate de distrugătorul Arleigh Burke.
“Se pare că situația din apropierea granițelor noastre sudice nu se va schimba în bine în viitorul apropiat”, a declarat fostul adjunct al ministrului de externe al Federației Ruse, Serghei Ordzhonikidze.
“Țările NATO vor ține Rusia în suspans tot timpul. Acestea nu numai că desfășoară activități de culegere de informații, dar își arată și puterea militară. Din această regiune, avioanele și navele NATO pot lansa un atac cu rachete asupra orașelor din sudul și chiar centrul țării, inclusiv asupra Moscovei. Noile tehnologii, precum și capacitățile forțelor noastre armate în acest domeniu joacă un rol important în influențarea politicii internaționale. Americanilor le place să-și prezinte avioanele și navele înaintea unor negocieri importante, punând presiune asupra adversarilor. În acest moment, este important pentru noi să fim calmi și să ne cunoaștem puterea”, a precizat Ordzhonikidze, citat de Izvestia.
Despre „Super S-300”
Sistemul de rachete antiaeriene S-300PM-2 este destinat pentru protejarea orașelor mari, a centrelor industriale și a obiectivelor de infrastructură.
“Dacă va fi necesar, acestea vor acoperi localitatea Rostov pe Don, centralele nucleare, zona de apă a Mării Azov sau Strâmtoarea Kerci”, a declarat pentru Izvestia fostul adjunct al comandantului Forțelor Aeriene, responsabil pentru sistemul integrat de apărare antiaeriană al statelor membre CSI, generalul locotenent în rezervă Aytech Bizhev.
“Acest sistem a fost perfecționat ținând cont de întrebuințarea apărării antiaeriene împotriva mijloacelor moderne de atac. Tactica adversarului se schimbă, iar acesta primește în dotare noi avioane, elicoptere, rachete și alte categorii de tehnică militară. Știința noastră militară analizează toate aceste tendințe și, pe baza concluziilor elaborate, se realizează perfecționarea mijloacelor de apărare antiaeriană”, a precizat Bizhev.
Față de clasicul S-300, noul sistem de apărare antiaeriană S-300PM-2 a primit capacități de luptă îmbunătățite pentru combaterea rachetelor de croazieră și a țintelor aeriene cu suprafață reflectorizantă mică. Acesta se distinge prin rezistență sporită la zgomot, fapt ce îi permite să funcționeze eficient în zonele în care există o contraacțiune ridicată a sistemelor de război electronic. Automatizarea sistemului procesează informațiile mai rapid și reacționează la acțiunile adversarului.
O modernizare profundă a sistemului S-300 la nivelul S-300PM-2 a fost realizată la mijlocul anilor 2010. Acesta se deosebește de clasicul „trei sute” prin stația radar multifuncțională mai avansată, postul de comandă mobil și stația de dirijare (radar de tragere). De asemenea, PM-2 a primit muniție mai puternică și cu rază de acțiune crescută, ceea ce a necesitat modificări la instalațiile de lansare.
S-300PM-2 rezultat după modernizare poate lupta eficient nu numai cu avioanele de generația a cincea și rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, ci și cu rachetele balistice tactice cu rază medie de acțiune. Noul echipament asigură angajarea cu încredere a țintelor aeriene la distanțe de până la 250 de kilometri, iar posturile de comandă fac posibilă integrarea sistemului S-300PM-2 în diferite grupuri de apărare antiaeriană.
Anterior, Izvestia a informat că, în luna decembrie 2015, primul regiment dotat cu S-300PM-2 a intrat în serviciul de luptă pentru a proteja spațiul aerian al regiunii industriale centrale a țării. Ulterior, această unitate militară a fost reechipată cu cel mai modern sistem antiaerian intern - sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf. Din acest an, S-300PM-2 au luat sub protecție și spațiul aerian siberian. Aceste sisteme au început să fie primite și de regimentele Diviziei 41 de Apărare Aeriană, care acoperă Khakassia, Ținutul Krasnoyarsk și Regiunea Irkutsk.
Automatizarea conducerii Apărării Antiaeriene din Crimeea
Recent, Rusia a instalat în Crimeea un sistem automatizat de conducere (ASU) a apărării antiaeriene, cu elemente de inteligență artificială. În prezent, acesta include mijloacele de foc ale unităților de rachete antiaeriene, subunități radiotehnice, forțe ale aviației și Flotei ruse din Marea Neagră, sistemele antiaeriene de la bordul navelor de luptă, precum și apărarea aeriană a unităților de infanterie moto.
ASU permite respingerea atacurilor masive ale mijloacelor moderne de atac aerian. Eficiența acestuia a fost deja testată în condiții de luptă apropiate de cele reale. Sistemul a respins cu succes atacurile rachetelor de croazieră, bombelor dirijate și vehiculelor aeriene fără pilot ale adversarului.
Se pare că rușii au în serviciul de luptă, inclusiv în Crimeea, vechile sisteme de rachete antiaeriene de tip S-300PM, deși inițial al anunțat înlocuirea lor cu S-400
Comentariul autorului: Informațiile apărute în cotidianul Izvestia confirmă faptul că Rusia a menținut în serviciul de luptă, inclusiv în Crimeea, vechile sisteme de rachete antiaeriene de tip S-300PM, deși reprezentanții militari ruși au anunțat înlocuirea acestora cu noile sisteme S-400 Triumf. O parte dintre vechile sisteme S-300 au rămas în Crimeea de la armata ucraineană în anul 2014, iar altele au fost aduse în sprijin de la diverse unități de apărare antiaeriană din vestul și sudul Rusiei.
Acestea acoperă, probabil, o posibilă breșă în componenta de apărare antiaeriană a așa-numitului sistem de interzicere a accesului (Anti-Access / Area Denial, A2AD). În Regiunea Mării Negre, acesta include sisteme de apărare antiaeriană (S-400), complexe de rachete de coastă (Bastion) și complexe de rachete operativ-tactice (Iskander). Partea rusă poate integra în sistemul A2AD toate mijloacele de acest tip disponibile în regiune, respectiv șapte divizioane de rachete antiaeriene S-400, trei divizioane de rachete de coastă Bastion și trei brigăzi de rachete Iskander.
În ceea ce privește, componenta de apărare antiaeriană a sistemului, Rusia dispune în zona Mării Negre de sisteme de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune (S-400) și complexe de rachete și artilerie cu rază scurtă de acțiune (Pantsir-S1). Partea care lipsește, respectiv zona rachetelor antiaeriene cu rază medie de acțiune, poate fi acoperită de sistemele S-300, respective S-300PM-2. În acest fel, se poate asigura o apărare stratificată cu o eficiență maximă.
Probabil, regimentele de apărare antiaeriană din Regiunea Mării Negre, care vor primi în dotare noile sisteme S-300PM-2 vor fi Regimentul 18 Rachete Antiaeriene - Feodosia (Peninsula Crimeea) și Regimentul 1536 Rachete Antiaeriene - Rostov pe Don (Regiunea Rostov).
Este posibil ca unul dintre obiectivele de infrastructură ce va fi acoperit de noile sisteme de apărare antiaeriană să fie Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci. În ultima perioadă, existența acestuia este amenințată, în special de partea ucraineană, care anunță dezvoltarea și introducerea în dotare a unor noi sisteme de rachete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News