Statele NATO au nevoie de un „Schengen militar” pentru a muta rapid echipamentele în Flancul estic. ”Suntem contra cronometru”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Transport feroviar al tancurilor franceze Leclerc. Statul Major al Franței
Transport feroviar al tancurilor franceze Leclerc. Statul Major al Franței

Oficialii Alianței consideră că birocrația excesivă este unul dintre factorii care împiedică circulația rapidă a trupelor și echipamentelor în Europa.

Statele membre ale NATO au avertizat că birocrația excesivă împiedică circulația trupelor și echipamentelor pe teritoriul statelor europene. Aceasta este o problemă care ar putea cauza întârzieri serioase în cazul izbucnirii unui conflict cu Rusia, a declarat șeful Comandamentului pentru Logistică NATO (JSEC), generalul locotenent Alexander Solfrank, într-un interviu acordat Reuters.

El a menționat că ar dori să vadă un "Schengen militar" - o zonă de liberă trecere militară, similară zonei politice Schengen, care permite libera circulație în cea mai mare parte a Uniunii Europene.

"Suntem într-o cursă contra cronometru. Ceea ce nu facem în timp de pace nu va fi gata în caz de criză sau război... Alianța trebuie să fie capabilă să mute rapid trupele de la bazele lor la locul potrivit de pe flancul estic", a spus Solfrank.

Transport militar al SUA, al unui lansator multiplu M270 și a unui blindat Humvee realizat de o aeronavă C-17 Globemaster III. Foto: U.S. Air Force

Generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), a analizat importanța infrastructurii militare și a explicat care sunt provocările pentru România: lipsesc podurile peste Dunăre, autostrăzile și căile ferate. ”România trebuie să fie capabilă să transporte echipamente grele, muniții, personal. Tot ce ține de logistică trebuie conectat cu infrastructura, prin poduri, tunele, porturi. Toate trebuie să facă față. Și, sincer să fiu, această țară minunată care e România încă nu e pregătită să facă față”, a precizat înaltul general american Ben Hodges.

Amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, și-a exprimat o opinie similară. "Avem un surplus de reguli, dar singurul lucru pe care nu avem este timp. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-a dovedit a fi un război de uzură, iar un război de uzură este o bătălie a logisticii", a declarat Bauer.

Reuters adaugă că, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova din 2014, crearea JSEC a reflectat o evaluare conform căreia NATO, după decenii de detensionare după Războiul Rece, trebuie să fie din nou pregătită pentru război în Europa, care ar putea izbucni în orice moment.

 

Flancul Estic al NATO - un front de 4.000 de kilometri

Cu toate acestea, sarcina de a desfășura rapid forțe de până la dimensiunea unei divizii cu aproximativ 20.000 de soldați, precum și dislocarea de muniție, combustibil, piese de schimb și provizii, a devenit o adevărată provocare în acest context de securitate cu grad crescut de risc.

În practică, vorbim de un teritoriu imens, care se întinde de la Nord, până în Balcani, pe un front de 4.000 de kilometri.

„Întinderea spațiului, faptul că nu toate forțele nu au o prezență înaintată (la frontiera estică a NATO - n.r.) - toate acestea înseamnă că Alianța trebuie să fie rapidă în a muta trupele de la bazele lor în locul potrivit de pe flancul estic”, a menționat Solfrank.

Citește și: Președintele Comitetului militar al NATO: Un conflict poate apărea în orice moment în Europa. Rusia nu trebuie să câștige în conflictul din Ucraina

„Trebuie să pregătim teatrul de operații cu mult înainte ca articolul 5 să fie invocat", a adăugat el, referindu-se la clauza de apărare colectivă a NATO care pune efectiv Alianța în război.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel