Sunt semne tot mai clare că Rusia intenționează să arunce în aer barajul de pe Nipru de la Kahovka

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Atenție, foto AP/DPA
Atenție, foto AP/DPA

Pe 22 octobrie a fost a treia zi, când rușii au eliberat apă din lacul de acumulare pentru a se diminua amploarea colosală a inundațiilor, în cazul distrugerii barajului, demersul fiind recunoscut chiar de ei.

Informații despre diminuarea volumului de apă al lacului de acumulare Kahovka au fost anunțate chiar de  șeful” desemnat de Rusia al administrației de ocupație a districtului Novokahovsky din regiunea Herson, Vladimir Leontiev, în emisiunea programului Soloviev Live, informează publicația ucraineană Unian.

Potrivit lui Leontiev, acest lucru se face, aparent, pentru a reduce amploarea pierderilor în cazul distrugerii barajului de la hidrocentrala Kakhovskaya.

„Centrala electrică (Kakhovskaya – nota autorului) continuă să lucreze, deși trei grupuri sunt nefuncționale. Nu a fost oprit lucrul în nicio zi din 24 februarie. Debitul de apă a fost majorat în ultima săptămână astfel, încât în ​​cazul unei evoluții negative a evenimentelor, cantitatea de apă care se va năpusti în aval să fie mai mică”, a declarat Vladimir Leontiev – colaboratorul rușilor.

Surse din Forțele Aeriene ucrainene au confirmat că deversarea apei are loc pentru a treia zi.

Pe fundalul eșecurilor forțelor armate ruse pe câmpul de luptă, propagandiștii de la Kremlin creează un fundal informațional pentru distrugerea barajului Kakhovka de către partea rusă, dar trimițând responsabilitatea, pentru consecințe, asupra Kievului.

Potrivit lui Volodymyr Zelensky, peste 80 de așezări, inclusiv Hersonul, ar putea fi sub amenințarea inundațiilor.

Centrala electrică Kakhovskaya este situată la 5 km de Nova Kakhovka, capturată de ruși. Captarea apei pentru Canalul Crimeii de Nord, deblocată de ocupanți încă de la începutul invaziei, se face chiar din lacul de acumulare Kakhovka.

Acest lac de acumulare este ultimul dintr-o serie de șase de pe Nipru. De la centrala electrică Nova Kakhovka se realizează reglarea debitului Niprului pentru a furniza energie electrică și apă în sudul Ucrainei, potrivit Unian.

Comentariul autorului: Amenințarea rușilor cu aruncarea în aer a barajului Kahovka este un nou șantaj pentru a fi oprită contraofensivă ucraineană.

Ca și în cazul centralei nucleare Zaporojie, de la Energodar, rușii fac o nouă amenințare care poate avea impact internațional. În acest fel, rușii șantajează ucrainenii pentru a opri ofensiva din regiunea Herson, altfel barajul va fi aruncat în aer, ucrainenii urmând să fie de vină pentru pierderile uriașe de vieți omenești. În opinia rușilor, comunitatea internațională ar trebui să facă presiuni asupra Kievului pentru a opri ofensiva ucraineană care, în caz de victorie, ar aduce și un cost aproape de nesuportat.

Totuși, rușii iau în calcul și varianta, care de fapt este cea mai probabilă, ca nimeni să nu-I asculte, iar barajul urmează să fie distrus, în special pentru a înfricoșa populația Ucrainei, dar și pentru a proteja trupele proprii. Însă, înainte de a-l arunca în aer  vor deversa din apă, în special pentru a umple cele șase lacuri de acumulare de pe Canalul Crimeii de Nord, dar și pentru a nu trece de o linie roșie în acest război, prin provocarea unor distrugeri atât de masive.

Uriașele distrugeri provocate revărsarea apei din lacul de acumulare ar putea reprezenta pentru SUA trecerea unei linii roșii, trupele americane urmând să intervină în războiul din Ucraina.

În urmă cu câteva zile fostul șef al CIA, generalul în retragere David Petraeus, avertiza că SUA ar putea interveni în războiul din Ucraina, doar dacă Rusia întreprinde acțiuni „nemaiauzite și teribile”. Iar aruncarea în aer a barajului Kahovka, cu pierderea a zeci de mii de vieți, se poate încadra într-un asemenea scenariu în care forțele americane ar intra în luptă împotriva celor ruse. Generalul Petraeus a mai adăugat (interviu pentru publicația franceză L’Express) că, în opinia sa, va fi o forță multinațională de intervenție condusă de Statele Unite și nu se va acționa sub mandat NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel