Declarații pe acest subiect au fost făcute de generalul american Christopher Cavoli, Comandantul Suprem Aliat din Europa (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR), în cadrul unei discuții în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.
La discuția „Pace prin forță” au participat și prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, președintele finlandez, Alexander Stubb, și liderul opoziției din Belarus, Svitlana Tikhanovskaya, potrivit unui articol din 21 ianuarie al publicației Vocea Americii.
Prognoza pentru evoluția situației pe front
Generalul american Christopher Cavoli, sursă foto: U.S. European Command
Întrebat cum s-ar putea dezvolta situația pe câmpul de luptă în acest an, Cavoli a răspuns că nu-și face îngrijorări că frontul ar cădea dintr-o dată și Ucraina ar pierde rapid războiul.
„Nu sunt îngrijorat că Ucraina ar putea pierde brusc. Nu văd potențialul unei breșe masive (de către ruși). Și aceasta nu este o viziune politică, ci militară. Acest lucru se datorează (situației) din ambele părți - apărarea eficientă pe care o au ucrainenii, dar și dificultățile pentru partea rusă de a crea forțe ofensive semnificative pentru a realiza o posibilă breșă (importantă – nota autorului).”
Potrivit generalului Cavoli, în anul acesta vor fi semnificativ mai multe acțiuni ofensive mici în război.
„Vedem că trupele ruse sunt epuizate. Pentru acest motiv Rusia a adus mii şi mii de soldaţi din Coreea de Nord", precizează SACEUR.
„Cred că vom continua să vedem această tensiune între dorința de a ataca și lipsa de trupe din partea rușilor”, a adăugat Cavoli, „Cred că asta va defini în mare măsură conflictul și îi va forța pe ruși să folosească mai mult arme de descurajare, așa cum le-am văzut în ultimii ani”.
Posibilitatea de a reduce sprijinul SUA pentru Ucraina
Obuzier american M777, în timpul unui transport către Ucraina, parte din asistența militară a SUA. Photo source: Department of Defense via U.S. Army
Generalul Cavoli a evaluat, de asemenea, cum s-ar putea schimba situația de pe front dacă noua administrație americană reduce sprijinul militar pentru Ucraina. Cavoli se îndoiește că Ucraina a primit ultimul său pachet important de ajutor militar și că sprijinul american se va termina acolo.
„În primul rând, este ipotetic, trebuie să fim atenți cu asta. În al doilea rând, aș atrage atenția asupra creșterii foarte semnificative a ajutorului european trimis Ucrainei, în special în materie de muniție, s-a înregistrat o creștere notabilă a producției de obuze de artilerie și de rachete de la aliații noștri europeni", a spus Cavoli și a adăugat că se așteaptă la o creștere suplimentară a sprijinului pentru Kiev din partea Europei.
Prim-ministrul suedez Kristersson a spus că europenii pot face mai mult pentru a ajuta Ucraina: „Și cel mai puternic argument al nostru pentru ca SUA să rămână angajate (față de promisiunile sale de a ajuta Ucraina - n.red. Vocea Americii) este ca europenii să fie modele de urmat. Acesta este singurul mod pentru ca noi să fim cu adevărat demni de încredere atunci când îi întrebăm și pe contribuabilii americani: „Vă rugăm să rămâneți angajați în ceea ce se întâmplă în Ucraina”.
După cum a informat anterior Vocea Americii, noul președinte al SUA, Donald Trump, a spus că încearcă să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina „cât mai repede posibil”, reluându-și afirmația că războiul „nu ar fi trebuit să înceapă niciodată”.
Donald Trump a mai spus că Statele Unite oferă mai multă asistență Ucrainei decât alte țări NATO. „NATO ar trebui să plătească mai mult. NATO ar trebui să plătească 5%", a spus Trump, reiterându-și cererea ca țările din alianță să mărească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. Nicio altă țară NATO, nici măcar Statele Unite, nu cheltuiește în prezent atât de mult pentru apărare.
Concluzii din războiul rusesc
Armata rusă / Foro: Ministerul rus al Apărării
Răspunzând la o întrebare despre lecțiile din războiul Rusiei în Ucraina pe care alte state le pot învăța, președintele finlandez Alexander Stubb a subliniat importanța protejării independenței, suveranității și integrității teritoriale, care sunt elemente cheie ale dreptului internațional.
Stubb a adăugat: „Cu cât te pregătești mai mult, cu atât este mai puțin probabil să te regăsești într-un război convențional. Desigur, ne pregătim militar chiar și în epoca post-Război Rece și chiar mai mult acum”.
Cavoli a subliniat, de asemenea, că puterea militară este extrem de importantă pentru menținerea păcii, care este necesară și pentru a reveni de la pace dacă începe conflictul.
Trupele ruse de ocupație au prioritizat direcția Pokrovsk
Armata rusă, sursă photo: Ministerul Apărării din Rusia
Nota autorului: Potrivit celor mai recente raportări ale Statului Major General (SMG) ucrainean, trupele ruse au prioritizat direcția Pokrovsk. Aproximativ jumătate din ciocnirile de luptă zilnice de pe linia frontului se desfășoară în zona Pokrovsk, pe un front cu o lățime maximă de 40 de km dintr-un total de peste 1.200 km.
De câteva zile, forțele ruse par să fi reluat tactica atacurilor cu eșaloane mai mari de asalt de la o companie până la un batalion, deoarece numărul de ciocniri a scăzut în timp pierderile pe care le înregistrează au crescut. Este posibil să facă o forțare pentru a atinge unele obiective importante înainte de negocierea unui acord de pace mediat de SUA.
Efortul rusesc de luptă pe direcția Pokrovsk,declanșat imediat după căderea Avdiivka (16 – 17 februarie 2024) a fost și rămâne unul uriaș dar și pierderile înregistrate de trupele Moscovei sunt foarte mari, ca urmare a unei rezistențe admirabile a trupelor ucrainene. Aceasta este explicația rezonabilă de ce în aproape un an forțele ruse au înaintat doar 30 de km pe un front de 40 de km.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News