Discursul recent al președintelui american Joe Biden din Biroul Oval a marcat un moment cheie în competiția crescândă dintre America și aliații săi, pe de o parte, și axa dictaturilor care se creează în jurul Rusiei, Chinei, Iranului și Coreei de Nord, pe de altă parte, scrie Politico.
Am adăuga aici și Turcia lui Erdogan, un stat pivot în politica regională, care - deși este membru NATO aproape de la înființarea Alianței - se comportă, pe zi ce trece, tot mai ostil lumii occidentale. Într-un eventual conflict major, Occidentul s-ar putea considera norocos dacă Turcia nu se va situa de partea unei axe a dictaturilor.
Revenind la analiza Politico, publicația remarcă faptul că discursul lui Biden a sudat efectiv războiul din Ucraina și războiul care se desfășoară în Orientul Mijlociu, ca două părți ale aceluiași conflict. Și dacă Hezbollah atacă acum, va oferi SUA și aliaților săi un teatru de război extins semnificativ și va solicita și mai mult resursele militare.
În plus, după Ucraina și Israel, se pare că Taiwanul va apărea ca o a treia zonă de conflict în următorii câțiva ani, poate mai devreme.
Beijingul își întărește armata; Marina Armatei Populare de Eliberare depășește deja forța terestră, iar forța nucleară crește rapid.
Foto: Iranian Diplomacy Irdiplomacy.ir
Între timp, Rusia, forțată de durata neașteptat de lungă a războiului din Ucraina, își extinde producția militară. Aceasta include recuperarea echipamentului deteriorat de pe câmpul de luptă și, de asemenea, pornește sistemul de producție. Armata rusă este acum capabilă să lupte și să se mobilizeze simultan, cu scopul de a-și extinde rândurile la 1,5 milioane de soldați.
Mai simplu spus, adversarii Americii se pregătesc de război.
O noua strategie
La Washington, însă, dezbaterile despre securitatea națională încep rareori cu recunoașterea faptului că China și Rusia își construiesc armatele nu pentru apărare, ci pentru ofensivă. Politico scrie că acesta ar trebui să fie punctul de plecare al tuturor discuțiilor despre cheltuielile pentru apărare ale SUA și ale aliaților.
Cheltuielile uriașe cu arme, muniții și vieți umane în Ucraina ar trebui să fie un semnal de alarmă. SUA ar trebui să înceapă să pună la îndoială dacă modelul său de forță bazat pe o armată formată din voluntari va fi eficientă într-un conflict major, mai ales când vine vorba de rezerve antrenate.
Dar aceasta nu este doar o problemă a SUA, ci a devenit dominantă în Occident și ar putea fi timpul pentru o regândire. Numărul actual de soldați pur și simplu nu este la nivelul optim. Armatele, marinele și forțele aeriene occidentale sunt pur și simplu prea mici pentru a răspunde pe mai multe fronturi - atât în Atlantic, cât și în Pacific, cele două teatre de război care vor defini rezultatul oricărui conflict global viitor.
Soluția pentru ”lumea liberă” nu este să se focalizeze doar pe Asia, ci să reconstruiască forțele occidentale cu surplusul necesar în rezervă. Într-o lume din ce în ce mai instabilă, este imperativ ca SUA să mărească cheltuielile pentru apărare, mai arată Politico.
Prezență militară permanentă și în Europa
Armata SUA / Foto: US Marine Corps, facebook
Descurajarea trebuie regândită, consideră Politico. În Europa, la fel ca în Asia, este necesară mai degrabă o staționare permanentă decât o prezență rotativă, care a fost o măsură temporară pentru a evita alegerile dificile.
Dacă NATO dorește să supraviețuiască, descurajarea și apărarea teritorială colectivă în Europa trebuie să fie un nou obiectiv.
În Asia, garanțiile bilaterale de securitate și eforturile de stabilizare regională trebuie susținute de desfășurarea SUA și a aliaților. America trebuie să regândească modul în care își construiește forțele armate și armele. De exemplu, anul trecut America a avut un deficit de 25% în recrutare, iar anul acesta sunt din nou sub țintă. Nici chiar Marina nu și-a îndeplinit obiectivele de angajare în acest an, iar completarea echipajelor navelor de război americane devine o provocare din ce în ce mai mare.
Prin urmare, SUA ar trebui să nu mai vorbească acum despre competiția dintre marile puteri și să se întrebe cum ar arăta de fapt victoria în acest conflict dintre democrații și dictaturi.
SUA trebuie, de asemenea, să decidă care centre geopolitice sunt cheia pentru securitatea teritoriului său și pentru prosperitatea cetățenilor.
SUA și Germania au făcut aceeași greșeală
Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel, în timpul întrevederii de la Moscova din 20.08.2021. Sursă foto: Kremlin
SUA trebuie să-și retraseze prioritățile de securitate națională în luarea deciziilor și să revină la ceea ce știau generațiile anterioare (dar care pare s-a dat uitării în ultimii 30 de ani): nu poți depinde economic de un adversar și apoi să te aștepți să câștigi, dacă acel adversar decide să meargă la război. Atât SUA, cât și Germania au crezut că o cooptare a Chinei, respectiv Rusiei, în parteneriate economice majore va elimina riscul unei confruntări. Ambele se pare că s-au înșelat.
Dacă SUA sunt forțate să intre în război, nu va mai avea timp să compenseze deficiențele sau să depoziteze arme și muniții.
Lecțiile care trebuie învățate din Ucraina, și acum din Israel, sunt că SUA și aliații săi trebuie să regândească modul în care sunt construite armatele lor, astfel încât să existe o modalitate de a trimite forțe mari în câmp dacă acest lucru se dovedește necesar.
Este nevoie de un nou sentiment de urgență cu privire la amenințarea cu care ne confruntăm și trebuie să acționăm acum, scrie Politico.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News