Israelul și-a exprimat îngrijorarea după ce avioanele militare siriene și ruse au efectuat o patrulare comună pe 24 ianuarie, de-a lungul spațiului aerian sirian, inclusiv în Înălțimile Golan.
Armata israeliană încearcă să explice dorința rușilor de a organiza patrule comune de-a lungul graniței de sud a Siriei, și, dacă prima explicație este că partea rusă încearcă să influențeze activitatea atacurilor aeriene israeliene în Siria, o a doua ar fi că se încearcă transmiterea către NATO a mesajului că Rusia are capacitatea să influențeze simultan și starea de fapt din Orientul Mijlociu.
Armata rusă a efectuat în aceste săptămâni și patrule la sol. Comandamentul bazei ruse "Hmeimim" a început să organizeze patrule permanente în portul Latakia, susținând că ar exista riscul unor acțiuni teroriste. De asemenea, pe 15 ianuarie, militarii ruși au executat manevre cu o unitate de apărare antiaeriană a armatei siriene.
Unii analiști consideră că manevrele ruse pot fi îndreptate către Israel
Unii analiști consideră că aceste măsuri pot fi îndreptate către Israel. În decembrie anul trecut, armata israeliană a atacat de două ori ținte în zona portului, care se află la 20 km de baza "Hmeimim". Potrivit ziarului rus "Kommersant", israelienii nu atacau de regulă ținte aflate în zona de responsabilitate a Rusiei, “dar acum au încălcat acest acord tacit”.
Desigur, armata rusă înțelege că Israelul va privi activitatea din apropierea granițelor sale ca pe un mesaj, dar, pe de altă parte, Moscova are în vedere niște obiective practice.
În primul rând, odată cu începerea perioadei de instruire de iarnă, în decembrie 2021, au loc exerciții militare între trupele ruse și unitățile armate ale regimului sirian în diferite governorate ale Siriei, inclusiv în nordul țării.
În al doilea rând, explicația oficială a Departamentului de Apărare privind organizarea patrulelor la sol în scopul prevenirii atacurilor teroriste rămâne oarecum realistă. Deși luptele s-au domolit, serviciile de securitate ale lui Assad nu au reușit să prevină contraatacurile sporadice care au avut loc chiar și în centrul Damascului.
În al treilea rând, patrulele aeriene comune au venit într-un moment în care regimul sirian încearcă să restabilească eficiența de luptă a forțelor aeriene. Cursul patrulelor nu a fost doar lângă Înălțimile Golan, ci și peste nordul Siriei, inclusiv pe Eufrat. Avioanele rusești au decolat de pe baza aeriană "Hmeimim", în timp ce sirienii au utilizat aeroportul "Al-Dameer".
Astfel, este foarte probabil că armata rusă nu a desfășurat exerciții comune de patrulare aeriană doar pentru a împiedica Israelul să lovească forțele fidele Iranului, ci și pentru a trimite semnale clare Statelor Unite și aliaților săi.
În plus, pe 20 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a anunțat exerciții navale care implică peste 140 de nave din toate flotele sale. Aceasta înseamnă că, până în februarie, aproape toate navele de luptă, submarinele și navele de sprijin pregătite pentru luptă vor fi aduse în raioanele de antrenament din Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Okhotsk, Atlanticul de Nord-Est și Pacific.
În viitorul apropiat, Kremlinul va concentra o forță navală fără precedent în Marea Mediterană, unde două mari grupării de nave de luptă se vor alătura flotei de 10 nave care staționează în portul sirian Tartus. Șase nave mari de desant trec prin Canalul Mânecii și Strâmtoarea Gibraltar către Mediterana, în timp ce crucișătorul purtător de rachete al flotei din Pacific "Varyag", nava mare antisubmarin "Amiral Tributs” și nava de sprijin "Boris Potoma", care au participat recent la cele trei exerciții comune cu China și Iran în Golful Oman, se îndreaptă către Siria prin Marea Roșie și Canalul Suez.
Rusia nu a executat manevre de asemenea amploare în istoria sa de la destrămarea Uniunii Sovietice, iar acum pare să folosească în negocieri metoda clasică de escaladare. Însă, lăsând deoparte unele pretenții exagerate și irealizabile privind aspecte interne ale NATO, nu este ușor de identificat care este compromisul de care are cu adevărat nevoie Kremlinul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News