Oficialii ucraineni spun că au intrat în 7 localități, dar trebuie spus că vorbim de localități mici, cu o importanță tactică redusă. Potrivit analizei publicației ruse de opoziție Meduza, Forțele Armate ale Ucrainei nu au ajuns încă, în niciun punct, la linia principală de apărare a Rusiei.
În Bahmut, ucrainenii încearcă să meargă pe flancuri, în încercarea de a încercui orașul distrus.
Direcția a doua. Forțele Armate ucrainene au eliberat întreaga zonă situată la granița regiunilor Donețk și Zaporijia, iar linia frontului s-a apropiat, dar nu a atins, linia principală de fortificații rusești.
Pe a treia direcție de acțiune, în centrul frontului Zaporojie, brigăzile care înaintează de la Orihiv la Tokmak (și, probabil, mai departe până la Melitopol, conform planului), continuă să sufere pierderi de echipamente, inclusiv cele furnizate de Occident, pierderi inevitabile în această etapă a străpungerii. În sudul orașului Zaporijia au loc lupte grele. Părți ale Forțelor Armate ale Ucrainei au reușit să avanseze câțiva kilometri spre sud.
Rusia pare să fi învățat din greșelile anterioare
Imagine ilustrativă cu militari ruși
Planul comandamentului rus este mai greu de înțeles.
Rușii par a fi flexibili în acțiunile defensive. Practic, rușii permit înaintarea forțelor foarte mobile ucrainene, după care folosesc tancuri și mijloace aeriene pentru a împiedica armata ucraineană să își aducă și tehnica de apărare antiaeriană.
Astfel, ISW îl citează pe Igor Girkin care a susținut că apărarea tipică a forțelor ruse este să se retragă în zonele din spate pentru a scoate infanteria ucraineană de sub protecția apărării aeriene ucrainene și a războiului electronic. Girkin a susținut că forțele ruse atacă apoi zona cu sprijin de tancuri și apărare aeriană pentru a împiedica forțele ucrainene să desfășoare elemente de apărare aeriană în zonele nou câștigate.
Totuși, au fost situații în care forțele ruse s-au retras precipitat și haotic, scrie și Meduza.
Ucraina folosește unități mici, la nivel de batalion
Generalul-maior Cătălin Tomescu a explicat, în emisiunea lui Radu Tudor, de la Antena3, că ucrainenii execută acțiuni de mai mică amploare pentru a vedea unde inamicul e mai slab și pentru a crea breșe, acele ”sectoare de rupere” care, ulterior, să fie exploatate și lărgite de unitățile principale din spate.
Harta frontului din Ucraina. Generalul-maior Cătălin Tomescu explică unde sunt direcțiile de acțiune ale ucrainenilor
Planul comandamentului ucrainean este clar pe linia Volnovakha-Krasnaya Polyana: pe margine, trupele rusești aveau apărări slabe. Dacă reușesc să străpungă puternicele fortificații rusești de la sud - se deschid direcții operaționale importante.
”Grupările mari de blindate ale ucrainenilor sunt pregătite”, dar rămân în așteptare, spune gen. Tomescu, care este de acord cu tactica prin care Kievul folosește unități mici, la nivel de batalion, care sondează apărarea rușilor.
Totuși, pentru a putea străpunge fortificațiile, este nevoie de un lucru esențial: trupele ruse care apără acele zone trebuie distruse sau împinse.
”Abia după aceea poți să intri cu mijloacele de geniu, fără a pune oamenii în pericol. Trebuie create câteva sectoare de rupere de 100 de metri la fiecare 2 km”, a explicat generalul Tomescu.
Generalul român crede că Armata ucraineană a folosit doar 5-6 batalioane de militari și tehnică, pregătite la standarde occidentale. ”Există 9 brigăzi. (...) Cele 6 batalioane înseamnă 2 brigăzi”, mai arată gen. Tomescu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News