Summit-ul Ucraina-UE de la Kiev. Speranțe mari pentru vecinii de la est. Diaconescu: Sunt trei tipuri de mesaje care se vor transmite Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Vineri, 3 februarie, la Kiev are loc un important summit Ucraina-UE.

Jumătate din Comisia Europeană este în aceste zile la Kiev pentru o o reuniune guvernamentală comună cu Guvernul Ucrainei. Astăzi, președintele Consiliului European, Charles Michel, a sosit și el în capitala Ucrainei.

Ucraina are mari speranțe în acest summit, sperând să audă de la UE confirmarea progresului pe calea integrării europene, dar  și perspective mai concrete de aderare.

Uniunea Europeană a promis un sprijin puternic pentru Ucraina la un summit de la Kiev vineri, dar nu a stabilit „termene limită” pentru aderarea țării la blocul comunitar.

 

Cristian Diaconescu: Sunt trei tipuri de mesaje care se vor transmite Ucrainei

 

Cristian Diaconescu este de părere că prezența fizică a oficialilor UE arată că decizia de a sprijini Ucraina nu va fi schimbată în perioada următoare, dar spune că reuniunea constituie un prilej pentru a stabili câteva repere în relația UE-Ucraina.

”În primul rând se continuă sprijinul militar și umanitar din partea statelor UE. În al doilea rând, se va înființa un Birou al Procurorilor europeni pentru investigarea crimelor împotriva umanității, a crimelor de război care au fost săvârșite în Ucraina.

În al treilea rând, Kievul va primi și un mesaj privind recentele elemente legate de corupția instituțională. Asocierea la sistemul de valori în cadrul parcursului european al Ucrainei exclude ca astfel de acte să poată fi acceptate.

În ceea ce privește parcursul european, care va fi unul coerent, actele de corupție reprezintă un obstacol, iar liderii ucraineni trebuie să știe bine acest lucru”, explică fostul consilier prezidențial.

Diaconescu mai remarcă faptul că ”solidaritatea și coeziunea europeană și euroatlantică reprezintă  ținte recunoscute public de către Moscova”, care apelează la războiul hibrid: gesturi, decizii militare, retorica lui Lavrov. ”Toate acestea se înscriu în pachetul de amenințare: a fi solidar cu Ucraina ar prezenta costuri, din punct de vedere securitar, economic, al relaționării cu F. Rusă”, mai arată Diaconescu

”Premizele unor negocieri nu există în acest moment. Jack Sullivan s-a ocupat de estul apropiat și cunoaște foarte bine ce se întâmplă în această zonă, dar și diverșii parteneri în momente complicate după 90”.

”Premiza esențială pentru un proces de pace este voința Ucrainei”, mai precizează fostul ministru de externe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel