Summitul NATO se încheie cu semnarea Pactului pentru Ucraina de către 32 de țări: Pe termen mediu, vom contribui la consolidarea forțelor și capacităților de apărare

S.I. Catalin |
Data publicării:
Semnarea Pactului pentru Ucraina la NATO. Sursa foto: Administraţia prezindenţială de la Kiev.
Semnarea Pactului pentru Ucraina la NATO. Sursa foto: Administraţia prezindenţială de la Kiev.

Summitul NATO de trei zile de la Washington, D.C., s-a încheiat pe 11 iulie cu lansarea Pactului pentru Ucraina, un cadru de securitate semnat de 32 de aliați. Războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a fost un punct central al celui de-al 75-lea summit de aniversare al Alianței. Mai multe țări au anunțat pachete de ajutor și acorduri de securitate, deși Kievul nu a primit nicio veste definitivă cu privire la viitoarea sa calitate de membru.

Pactul pentru Ucraina anunțat recent se bazează pe declarația comună a G7 făcută la summitul NATO de anul trecut de la Vilnius.

"(Acest) pact istoric creează o arhitectură de securitate unificată și cuprinzătoare pentru a sprijini Ucraina astăzi și în viitor, în război și pe timp de pace", se arată într-un briefing de presă al Casei Albe.

Pactul prevede că membrii vor sprijini nevoile de apărare ale Ucrainei prin formare, ajutor militar și asistență economică, accelerând în același timp eforturile ucrainenilor de a-și consolida capacitățile de apărare.

Documentul vizează accelerarea eforturilor colective de a răspunde nevoilor globale de securitate ale Ucrainei. În cadrul acestuia, statele semnatare se angajează să își îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul tratatelor bilaterale de securitate, și anume să: ,,sprijine nevoile imediate de apărare și securitate ale Ucrainei, inclusiv prin furnizarea continuă de asistență și formare în domeniul securității, de echipamente militare moderne și de sprijin industrial și economic necesar în domeniul apărării''.

De asemenea, semnatarii sunt de acord să "se reunească rapid și colectiv la cele mai înalte niveluri pentru a determina pașii următori corespunzători" în cazul în care Rusia lansează un viitor atac armat împotriva Ucrainei.

,,Pe termen scurt, vom continua să furnizăm Ucrainei armele, muniția și instruirea necesare pentru a respinge forțele ruse", a declarat președintele SUA, Joe Biden, la prezentarea acordului.

,,Pe termen mediu, vom contribui la consolidarea forțelor și capacităților de apărare a Ucrainei și de descurajare a agresiunilor viitoare."

Anunțul privind ''Pactul pentru Ucraina'' a fost oarecum umbrit de prezentarea greșită a lui Biden a președintelui Volodimir Zelenski, în care acesta s-a referit la Zelenski ca la "președintele Putin".

Zelenski a râs de gafă și i-a mulțumit lui Biden, numind Pactul pentru Ucraina "o arhitectură solidă de garanții de securitate".

,,Acest Pact pentru Ucraina pe care îl formăm duce relațiile noastre la un nou nivel - o realizare semnificativă pentru Ucraina și pentru noi toți", a declarat Zelenski.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel