Summitul NATO ar putea fi un succes pentru Ucraina, chiar dacă nu primeşte o invitaţie de aderare la Alianţa: Ar fi momentul potrivit pentru anunţarea livrării avioanelor F-16

Cristian Soare |
Data publicării:
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner

Consolidarea poziției NATO în Europa de Est, susținerea aderării Ucrainei la Alianță și consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei ar putea fi trei criterii-cheie pentru succesul summitului NATO din iulie de la Washington. Aceasta este opinia fostului ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst, director al Centrului Eurasia al Atlantic Council.

Vorbind în cadrul unei mese rotunde organizate în Polonia, diplomatul american a subliniat că cel mai important lucru în prezent este promisiunea făcută recent de președintele Joe Biden în timpul întâlnirii sale cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski de a furniza Ucrainei cinci sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

,,Dacă acest lucru s-ar face în următoarele trei luni și ar fi cumva anunțat la summitul de la Washington, m-aș ridica de pe scaun și aș aplauda frenetic", a declarat Herbst, care până acum a criticat mai ales actuala administrație de la Casa Alba pentru sprijinul lent și insuficient acordat Ucrainei.

Potrivit acestuia, există o șansă destul de mare ca acest lucru să se întâmple. De asemenea, potrivit fostului diplomat, există discuții și o posibilitate ca avioane F-16 să fie livrate Ucrainei înainte de summit, ceea ce ar putea fi considerat, de asemenea, un semnal bun dat de acest eveniment mult aşteptat.

Prin urmare, succesul summitului de la Washington, potrivit lui Herbst, va depinde de reușita Alianței în cel puțin două dintre aceste trei chestiuni.

În ceea ce privește posibilitatea de a invita Ucraina să adere, Herbst o consideră nerealistă în acest stadiu, deoarece ar însemna invocarea articolului 5 de apărare colectivă al NATO.

În schimb, Herbst și o echipă de experți în politică externă și de securitate au propus ideea de a începe discuțiile de aderare cu Ucraina. Dar această idee nu a fost susținută nici de NATO, nici de Ucraina, a spus fostul ambasador, deși recent a fost acceptată mai larg de administrația Biden.

 

Politicile lui Trump fata de conflictul din Ucraina pot fi diferite de retorica sa actuală 


Întrebat care va fi politica SUA față de NATO și Ucraina după alegeri, Herbst, care a fost ambasador al SUA în Ucraina în perioada 2003-2006 în timpul președintelui republican George W. Bush, a declarat că, dacă va câștiga candidatul democrat, actualul președinte Joe Biden, ne putem aștepta ca politica actuală să continue.

În ceea ce îl privește pe Donald Trump, care candidează de asemenea pentru nominalizarea republicană la președinție, politicile sale ar putea fi mai puțin previzibile și vor depinde de echipa pe care Trump o va numi pentru a stabili politica externă și de securitate a SUA.

Potrivit lui Herbst, principalii candidați pentru echipa de securitate națională a lui Trump sunt, în mare parte, persoane care au lucrat cu Trump în timpul președinției sale, iar dacă aceștia fac parte din echipa sa, politicile sale ar putea semăna cu cele din primul său mandat.

În ceea ce îl privește pe Donald Trump, care candidează, de asemenea, pentru nominalizarea republicană la președinție, politica sa ar putea fi mai puțin previzibilă și va depinde de echipa pe care Trump o va numi pentru a stabili politica externă și de securitate.

Potrivit lui Herbst, principalii candidați pentru echipa de securitate națională a lui Trump sunt în mare parte persoane care au lucrat cu Trump în timpul mandatului său prezidențial, iar dacă aceștia fac parte din echipa sa, politicile sale ar putea semăna cu cele din primul său mandat.

,,În ceea ce privește retorica, a fost uneori problematică, dar în ceea ce privește politica, a fost destul de ușor de gestionat. Cele mai puternice voci din echipa lui Trump spun că nu veți vedea acest tip de politică dacă Trump câștigă Casa Albă. Dar aceleași voci s-au opus vehement pachetului de ajutor pentru Ucraina, care nu ar fi trecut dacă Trump nu ar fi acordat un anumit sprijin președintelui Camerei Reprezentanților (Mike) Johnson", explică Herbst, referindu-se la recentele negocieri și vot din Camera Reprezentanților care au dus la adoptarea unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Potrivit lui Herbst, "dacă Trump câștigă, țineți-vă bine de pălărie, va fi o călătorie un pic furtunoasă".

Cu toate acestea, el spune că este dificil de determinat dacă politica sa va determina schimbarea priorităților actuale ale SUA sau dacă va fi doar mai puțin previzibilă.

"Nu știm dacă va fi o călătorie în direcția greșită sau doar o călătorie în direcția corectă, cu o mulțime de suișuri și coborâșuri", spune Herbst.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel