Prim-ministrul indian Narendra Modi a inaugurat reuniunea de două zile făcând apel la membrii să pună capăt unui „deficit global de încredere”.
G20 reunește în primul rând state individuale. Până acum, singura grupare regională cu apartenență a fost Uniunea Europeană, iar singurul membru permanent din Africa a fost Africa de Sud, cu aproximativ 58 de milioane de locuitori, ceea ce reprezintă aproximativ 4% din populația africană.
După ani de eforturi diplomatice ale africanilor, alte 54 de țări africane vor fi și ele reprezentate la importantul forum internațional.
G20 este profund divizat în legătură cu războiul din Ucraina, națiunile occidentale făcând presiuni pentru condamnarea fermă a Rusiei în Declarația liderilor care urmează să fie emisă la sfârșitul summit-ului, în timp ce alte state cer concentrarea pe probleme economice mai ample.
Totuși, BBC relatează că președintele indian a confirmat că s-a ajuns la un consens privind Declarația finală a Summitului. Textul va include și o referire care va descrie războiul din Ucraina, a declarat o sursă care cunoaște discuțiile, anunță Reuters. Negociatorii statelor au ajuns la un compromis cu privire la limbajul care va fi folosit în comunicat, care va fi prezentat liderilor, a spus sursa care cunoaște negocierile.
Textul declarației comune a fost făcut public. Deși declarația recunoaște că există un război în Ucraina, textul nu condamnă acțiunile Rusiei, care a lansat un război sângeros de agresiune împotriva Ucrainei. În schimb, se observă că acest război a adus suferință oamenilor. De asemenea, se specifică faptul că utilizarea sau amenințarea cu arma nucleară sunt intolerabile.
Declarația solicită, de asemenea, tuturor țărilor lumii să adere la Carta ONU și „să se abțină de la amenințarea cu forța sau utilizarea acesteia în scopul obținerii de teritorii” și acțiuni „împotriva integrității teritoriale, suveranității sau independenței politice a oricărui stat”.
După cum notează BBC, o lectură atentă a declarației din New Delhi arată că declarațiile din acest an „nu sunt atât de puternice”. La Summitul G20 de anul trecut din Bali, participanții și-au confirmat poziția națională „exprimând cel mai puternic regret pentru agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, dar au existat alte opinii și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor, remarcă BBC.
O versiune anterioară de 38 de pagini a declarației finale, analizată de Reuters, a lăsat necompletat paragraful privind „situația geopolitică”, în timp ce se convenise asupra altor 75 de paragrafe care acoperă probleme de la datoria globală și criptomonede până la schimbările climatice.
Biden, Modi și UE vor anunța un proiect feroviar și de transport maritim care leagă India de Orientul Mijlociu și Europa
Președintele Joe Biden și aliații săi urmau să schițeze sâmbătă planuri pentru un coridor feroviar și de transport maritim care să lege India de Orientul Mijlociu și, în cele din urmă, Europa, un proiect care va fi anunțat în cadrul reuniunii G20, scrie AP.
Proiectul ar include Statele Unite, India, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Uniunea Europeană și alte țări din G20 a declarat Jon Finer, consilier principal adjunct pentru securitate națională al lui Biden.
Șefa Comisiei Europene estimează că viitorul proiect feroviar și de transport maritim ar accelera comerțul dintre India și Europa cu 40%, inclusiv în domeniul produselor energetice. Proiectul va include o legătură feroviară, precum și un cablu de electricitate, o conductă de hidrogen și un cablu de date de mare viteză
Coridorul ar fi o contrapondere la programul masiv de infrastructură al Chinei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News