Summitul de la Doha s-a încheiat. Biden: „Armistițiul din Gaza nu a fost niciodată atât de aproape”. Surse israeliene: progrese, dar problemele rămân

După 48 de ore la Doha, summitul dintre mediatorii SUA, Egipt, Qatar, Israel și Hamas pentru un armistițiu în Gaza s-a încheiat. Săptămâna viitoare va avea loc o altă întâlnire la Cairo și, între timp, Casa Albă anunță că la summit SUA au propus un nou acord pentru reducerea decalajelor din Gaza. Dar Hamas răspunde: rezultatul summitului nu are nicio legătură cu ceea ce a fost deja stabilit la 2 iulie.

Potrivit surselor Channel 12, după conversația de aseară, prim-ministrul Qatar Muhammad al Thani a vorbit din nou astăzi cu ministrul iranian de externe Ali Bagheri Kani și a fost de acord să continue actualizarea Teheranului cu privire la progresul discuțiilor. CNN relatează că al Thani și-a reiterat cererea de a nu ataca Israelul și de a evita orice escaladare în timpul negocierilor pentru a permite implementarea acordului.

În declarația finală, SUA, Egiptul și Qatarul avertizează: „Nu mai există timp de pierdut și nici scuze de ambele părți pentru întârzieri suplimentare. Este timpul să eliberăm ostaticii și deținuții, să începem încetarea focului și să punem în aplicare acest acord”.

Progrese în timpul discuțiilor de la Doha cu privire la Gaza, dar mai rămân unele probleme de rezolvat cu privire la prezența Israelului pe coridoarele Netzarim și Philadelphia. Un oficial israelian implicat în discuțiile despre ostatici a spus canalului 13.

Încetarea focului din Gaza „nu a fost niciodată atât de aproape”, a spus Joe Biden. În marja unei ceremonii la Biroul Oval, președintele american a explicat presei că „nu am ajuns încă la armistițiu” dar „suntem mai aproape decât acum trei zile”.

Sperăm că presiunea mediatorilor va împinge Hamas să accepte acordul, este ceea ce citim într-o notă din biroul premierului Benjamin Netanyahu, după încheierea rundei de discuții de la Doha. ''Principiile fundamentale ale Israelului sunt bine cunoscute de mediatori și de Statele Unite, iar Israelul speră că presiunea lor va determina Hamas să accepte" conținutul propunerii prezentate la sfârșitul lunii mai, "astfel încât detaliile acordului să poată fi puse în aplicare", se arată în comunicatul Cabinetului premierului israelian.

 

Hamas: Rezultatul summitului nu are nicio legătură cu ceea ce a fost deja stabilit la 2 iulie

 

Ceea ce a fost făcut cunoscut după discuțiile de la Doha, Qatar, „nu corespunde angajamentului convenit la 2 iulie”. Aceasta este reacția unei surse Hamas, citată de televiziunea prin satelit al-Jazeera, după declarația făcută de SUA, Egipt și Qatar, țările mediatoare în negocierile de la Doha.

Hamas a insistat de mult asupra „documentului de 2 iulie”, ziua în care și-a dat publicității răspunsul - ale cărui detalii nu au fost niciodată făcute publice - la planul anunțat de președintele american Joe Biden la sfârșitul lunii mai.

Prim-ministrul și ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, ar fi cerut Iranului să evite un atac împotriva Israelului, o „răspuns” la uciderea de la Teheran a fostului lider politic al Hamas, pentru a nu face compromisuri posibile, rezultă în noile discuții de la Doha pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni ținuți începând cu 7 octombrie anul trecut în enclava palestiniană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel