"Sprijinul nostru pentru regiune vine din inimă şi suntem profund convinşi că aparţinem unii altora. Dorim ca împreună să rezolvăm provocările şi problemele cu care ne confruntăm. Dorim ca împreună să ne confruntăm şi cu consecinţele războiului din Ucraina" - a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conferinţa de presă susţinută la Tirana împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul Albaniei, Edi Rama.
Der Leyen a declarat că UE sprijină extinderea şi integrarea regională şi a apreciat că în ultimul an s-au înregistrat progrese, amintind că Albania şi Macedonia de Nord au deschis negocierile de aderare, iar Bosnia şi Herţegovina are avizul Comisiei Europene pentru primirea statutului de stat candidat la UE.
Șefa Comisiei a declarat că una dintre temele discutate la summit a fost energia şi a subliniat că UE doreşte ca "împreună cu prietenii din Balcanii de Vest" să rezolve criza energetică şi să ofere regiunii soluţii similare cu cele adoptate de UE. Der Leyen a amintit că UE acordă regiunii un sprijin financiar în valoare de un miliard de euro, dintre care 500 milioane vor fi sprijin bugetar direct pentru gospodăriile vulnerabile şi întreprinderi, iar 500 de milioane de euro pentru investiţii în infrastructură, surse de energie regenerabilă şi eficienţă energetică. La summit a fost discutată şi problema migraţiei, iar Der Leyen a subliniat că interesul comun al UE şi Balcanilor de Vest este o colaborare strânsă.
"Puteţi conta pe sprijinul nostru în gestionarea frontierelor şi migraţiei. Aşteptăm ca statele din Balcanii de Vest să-şi armonizeze politica de vize cu cea europeană. Este esenţial pentru a menţine regimul relaxat de vize dintre noi, aceasta fiind o chestiune de respectare reciprocă a regulilor" - a declarat Der Leyen.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că statele din Balcanii de Vest trebuie să îmbunătăţească lupta contra corupţiei şi să consolideze statul de drept, iar UE trebuie să continue să fie angajată în regiune. "Summit-ul de la Tirana a demonstrat un înalt nivel de respect şi încredere" - a declarat Michel, adăugând că trecem prin momente dificile, schimbări climatice şi războiul din Ucraina, care schimbă peisajul geopolitic.
Michel a declarat că semnarea acordului privind reducerea taxelor de roaming între statele UE şi statele din Balcanii de Vest este un "pas înainte" şi este benefică pentru companii, cetăţeni şi turism. Michel a declarat că la summit s-a discutat şi despre fenomenul migraţiei, care s-a agravat în ultimele luni.
Premierul Albaniei, Edi Rama, a declarat că în procesul de integrare europeană s-au înregistrat progrese semnificative şi că fără îndoială războiul din Ucraina a accelerat acest proces. "Statele din regiune trebuie să-şi facă temele în procesul de integrare europeană" - a declarat Rama.
Rama a declarat că Der Leyen şi Michel sunt prieteni care luptă pentru Balcanii de Vest, că niciun preşedinte al Comisiei Europene şi al Consiliului European nu au fost atât de angajaţi în regiune, pentru a se asigura că procesul de integrare europeană "nu va muri în agonie".
Decizia de a participa la summit-ul de la Tirana a fost bună, declară preşedintele Serbiei
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că decizia sa privind participarea la summit-ul de la Tirana a fost o decizie bună şi că discuţiile cu oficialii europeni şi ai statelor din Balcanii de Vest au fost mai deschise şi sincere ca niciodată.
"Am avut şansa ca la summit să vorbesc ultimul şi am putut analiza ce au spus ceilalţi şi să prezint toate temerile, problemele şi aşteptările noastre. Nu a fost o greşeală, este bine că am participat" - a declarat Vucic, la încheierea summit-ului UE-Balcanii de Vest.
Vucic a declarat că cea mai mare parte a discuţiilor a fost dedicată energiei, dar s-a discutat şi despre faptul că Serbia nu a impus sancţiuni Rusiei.
Președintele sârb a declarat că a transmis liderilor UE şi celor din Balcanii de Vest că poziţia Serbiei faţă de sancţiunile împotriva Rusiei, este de fapt poziţia cetăţenilor Serbiei faţă de sancţiunile impuse Rusiei şi a subliniat că nu este normal ca Serbia să introducă sancţiuni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News