Summit-ul alianței Quad: SUA încearcă să stimuleze coordonarea din sudul Asiei

H.D. Hartmann |
Data publicării:

Președintele Biden și-a intensifica eforturile de a contrabalansa China prin coordonarea cu țările care au aceleași idei. La finalul săptămânii trecute avut loc o întâlnire virtuală la nivel de leader ai țărilor membre ale Quad, tânăra alianță pe care SUA au construit-o pentru a contra balansa expansiunea Chinei în Asia de Sud Est și în mările din jur. La această întâlnire au participat alături de Joe Biden, liderii din Australia, India și Japonia. Cele patru națiuni au cooperat de la tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004 într-un grup informal cunoscut sub numele de „Quad”, prescurtarea Dialogului de Securitate Cvadrilateral.

Activitatea grupului, incluzând exercițiile militare regionale, s-a extins din 2017, dar șefii de stat Quad nu au organizat până acum un Summit la nivel de șefi de stat și de guvern. Este clar o escaladare a dialogului, după ce administrația Trump nu a reușit să convingă pe deplin India de justețea politicilor sale împotriva Chinei. Incidentul cu bâte și pietre din Himalaya, de anul trecut, însă a schimbat complet opțiunea indiană. Acolo, în acel ghem himalayan se va juca soarta influenței chineze în regiune.

Pentru că guvernul naționalist hindu Modi este extrem de dur la adresa populației musulmane din India și cu o politică extrem de identitară în ceea ce privește Pakistanul, pentru că acuzațiile de genocid a minorității uighure din China la adresa Beijingului sunt extrem de clare și bine articulate, pentru toate acestea analiștii spun că jocul chinez se va dezvolta sau se va frânge exact în zidurile de piatră ale intereselor din regiune.

Întâlnirea virtuală de vineri reflectă îngrijorările, reale sau inventate, crescânde cu privire la asertivitatea din ce în ce mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific și coeziunea în jurul ideii că este nevoie de o politică comună. Nu războiul este scopul presiunii americane ci impunerea unui nou front internațional ideologic, alături de cel tehnologic sau de infrastructură 5G, care să oblige Beijing la o mai mare suplețe în negocierile care se deschid prin întâlnirea din 18 martie din Alaska dintre SUA și China.

Acolo cei doi fii spirituali ai președintelui Biden, Blinken și Sullivan vor defrișa primul șantier al relațiilor de viitor cu Beijing. Unul secretar de stat, celălalt consilierul de securitate națională, cei doi exprimă fidel opiniile, angajamentele și filosofia președintelui Biden. Numiți în aceste două puncta cheie, cei doi fac parte de decenii din echipa senatorului și apoi vicepreședintelui Biden, fiind foarte apropiați de școala liberal-centristă cu accente social-conservatoare pe care acesta a promovat-o de-a lungul carierei sale de politician.

Washington a declarat că pandemia Covid-19, cooperarea economică și criza climatică vor fi subiecte de discuții vineri, în timp ce New Delhi a spus că primul său ministru, Narendra Modi, va discuta despre un „Indo-Pacific liber și deschis” cu Biden, primul ministru japonez Yoshihide Suga și premierul australian Scott Morrison. Rapoartele despre discuții indică că liderii Quad vor anunța acorduri de finanțare pentru a stimula producția de vaccinuri împotriva coronavirusului în India, parte a unui răspuns Quad la eforturile Beijingului de a obține puncte diplomatice prin oferirea de vaccinuri fabricate în China lumii în curs de dezvoltare.

India, aflată la marginea unui cataclism pandemic a refuzat permanent ajutorul chinez, modulându-și politicile sale medicale mai mult după cele americane, deși accesul său la vaccinurile occidentale a fost extrem de anevoios.

Ca atare SUA vor propune Indiei o partajare a resurselor de cercetare științifică, iar producția vaccinurilor să se realizeze pe teritoriul indian, care este un factor de imagine propulsoare de mândrie națională. Exact ceea ce guvernul naționalist Modi are nevoie și exact ceea ce China încearcă să eludeze, prin desele referiri la problemele interconfesionale create de politicile, în special agrare, ale leaderilor de la New Dehli. De aceea răspunsul inițial al Chinei înaintea acestei întâlniri fost cel clasic. Beijingul cere tuturor țărilor să se abțină de la crearea blocurilor. Schimburile dintre guverne ar trebui să creeze înțelegere și să evite țintirea terților, este mantra lingvistică chineză.

 

Îngrijorări cu privire la creșterea economică și militară a Chinei

 

Înalți oficiali ai Quad-ului s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani, iar militarii din cele patru țări au desfășurat exerciții comune în regiunea Indo-Pacific.  În timp ce președintele Joe Biden încearcă să consolideze legăturile cu aliații din Asia, el remodelează mesajul pentru a evita să îi sperie cu privire la intențiile Americii atunci când vine vorba de China. Australia, Japonia și India sunt îngrijorate de creșterea economică și militară a Beijingului, iar prima întâlnire la nivel înalt a liderilor grupului se dorește a fi o demonstrație de unitate pe linia democrațiilor din regiune.

Căci așa cum se cunoaște, Joe Biden dorește efectiv să lărgească sensul definiției democrației și să adâncească baza acesteia. Ca atare, cu toate problemele reale de democrație, de mecanisme și acces la resursele democratice din Australia și India (considerată cea mai populată democrație a lumii), SUA își desenează un club al democrațiilor, fiecare cu identitatea sa, unele extrem de departe de idealul original, dar care să se opună împreună expansiunii comunismului chinez.

Desenul confruntării cu China devine mult mai clar, nu mai este doar un desen pe teme de spionaj tehnologic sau economic, el se transformă în termeni ideologici, unde lupta este între comunism și democrație. Ca atare, se poate observa că pentru SUA nici măcar Rusia nu mai este o problemă ideologică, acolo democrația șchiopătând de-a dreptul iar derapajele autoritariste fiind efective.

 

China reprezintă noua problemă a Statelor Unite - Un nou război rece

 

SUA văd confruntarea cu Rusia ca una de tip clasic, teritorial, pe când cu China aceasta se transformă încetul cu încetul într-un nou război rece. De unde și pericolul fundamental al acțiunilor ilegale, controversate și desigur creatoare de și mai multe conflicte. Ca atare, în afară de Australia, care se manifestă deja ca mini-Trump al Indo-Pacificului cerând imperial și arogant ca piețele vecinilor săi să le fie deschise doar pentru că ei sunt albi și vorbitori de limbă engleză, toate celelalte țări sunt rezultatul unor procese democratice anevoioase, care au succedat dramelor naționale ale colonizării forțate sau militarismului genocidar. Nici India, nici Japonia nu doresc o Australia asertivă și arogantă, așa cum este ea astăzi, cum nici Australia nu are ce face cu carnea de vacă și vinul pe care, datorită sancțiunilor chineze, nu le mai poate vinde la suprapreț pe imensa piață chienză. Deci cei din zonă sunt precauți în a fi atrași de SUA într-un bloc pur anti-chinez, mai ales având în vedere legăturile comerciale pe care fiecare le are cu a doua cea mai mare economie din lume. Pe cale de consecință elementul ideologic devine un liant puternic și o justificare critică pentru politica anti chineză care se profilează la orizont.

Administrația Biden își calibrează atent accesul la Quad pentru a sublinia oportunitatea de a lucra colectiv la o varietate de probleme mai largi. Față de exclusivismul lui Trump, Joe Biden are interesul unei largi deschideri comunicaționale, iar experiența sa de o viață în acest sens îl ajută enorm pentru a asigura o concentrare de politici positive pro americane, decât acuza permanentă despre imperialismul american.

După întâlnirea de Alaska de săptămâna viitoare, 18 martie, vom avea o și mai coerentă imagine a politicii SUA față de China. Este însă definitiv că ea va fi extrem de fermă și cu nimic mai puțin restrictivă decât cea a fostei administrații Trump. Casa Albă condusă de Donald Trump a evitat colaborarea în domeniul comerțului și al mediului și s-a concentrat pe confruntarea directă a Chinei pe domenii ca tarife, sancțiuni și o consolidare a prezenței militare în Pacific. În timp ce administrația Biden urmează să păstreze o linie dură în fața Beijingului, dialogurile sale cu China vor fi mult mai ample și mai bizantine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel