Sume uriașe continuă să fie investite în armamentul nuclear. Israelul rămâne la politica de ambiguitate nucleară

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Israelul a cheltuit aproximativ 1,1 miliarde de dolari pe arme nucleare în ultimul an, potrivit unei analize a Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), dintre care o parte a fost preluată de ziarul israelian Globes.

Campania internațională plasează Israelul pe locul șapte în lume în ceea ce privește investițiile în arme nucleare, puțin mai mult decât Pakistanul, care a cheltuit aproximativ 1 miliard de dolari anul trecut și Coreea de Nord, care a cheltuit 900 de milioane de dolari.

Potrivit campaniei, Israelul, Statele Unite, China, Marea Britanie, Franța, Rusia, India și Coreea de Nord au cheltuit în mod colectiv 91,4 miliarde de dolari pe arme nucleare în 2023.

ICAN estimează că banii investiți în arme nucleare anul trecut ar fi putut economisi 27% din deficitul de finanțare a luptei împotriva încălzirii globale. ICAN, o asociație internațională distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2017, a fost fondată în Australia și are în prezent sediul la Geneva, Elveția.

 

Israelul este acuzat de lipsă de transparență

 

Campania Internațională de Eliminare a Armelor Nucleare a acuzat Israelul că nu este transparent în ceea ce privește deținerea și cheltuielile sale pentru arme nucleare.

Începând cu anii 1960, Israelul a continuat politica de ambiguitate nucleară în ceea ce privește deținerea de arme nucleare și valoarea cheltuielilor pentru programul său.

Coordonatorul programului organizației, Susi Snyder, citată de agenția Anatolia, a afirmat că lumea știe că Israelul deține aproximativ 90 de focoase nucleare, conform estimărilor Institutului Internațional de Cercetare a

Păcii din Stockholm, însă nu a recunoscut că deține aceste arme, ceea ce ridică îngrijorarea comunității internaționale cu privire la pericolele acestui arsenal nuclear.

Snyder a subliniat că armele nucleare reprezintă o "amenințare globală" care transcende granițele, deoarece pot afecta țările departe de locurile de utilizare a acestora.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel