Suedia ar putea intra în NATO încă de joi. Intimidările Rusiei continuă: Orice arme nucleare aduse în nordul Europei ”vor fi incluse pe lista țintelor legitime”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO este un proces la care Putin nu s-a așteptat la momentul invadării Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Suedia se va alătura oficial NATO încă de joi, 7 martie, au declarat pentru Politico doi oficiali familiarizați cu procesul, dar ora exactă de intrare depinde de ritmul Ungariei de înregistrare la Washington a confirmării ofertei Suediei.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson și ministrul de externe Tobias Billström se află deja la Washington. Documentația de aderare a Suediei va fi depusă oficial la Departamentul de Stat al SUA, punând capăt oficial procesului.

Ulterior, pe 11 martie, va avea loc și o ceremonie de ridicare a drapelului, programată la sediul Alianței de la periferia Bruxelles-ului pentru luni la prânz. Evenimentul va marca ceremonial aderarea, au spus oficialii.

Suedia a devenit cel de-al 32-lea aliat săptămâna trecută, după ce Parlamentul Ungariei a votat aprobarea aderării, la peste 600 de zile după depunerea candidaturii scandinavilor. Noul președinte, Tamás Sulyok, semnat actul marți, imediat după ce a fost învestit.

 

Rusia: Orice arme nucleare aduse în nordul Europei ”vor fi incluse pe lista țintelor legitime”

 

Rusia este cât se poate de nemulțumită de această nouă situație și încearcă să intimideze statele aliate. Aderarea Suediei va fi o lovitură strategică pentru Moscova. Acesta transformă Marea Baltică într-un lac NATO, Alianța fiind capabilă acum să urmărească mai eficace mișcările navale ale Rusiei. Suedia are, de asemenea, o armată bine înarmată și o industrie avansată a armelor.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova, cunoscută pentru declarațiile sale contondente, a declarat că dacă în țările nordice apar instalații nucleare, acestea vor deveni ținte legitime în cazul unei ciocniri între Rusia și NATO.

„Nu trebuie să fii un strateg militar pentru a înțelege că astfel de obiecte vor reprezenta o sursă de amenințare directă și, firește, vor fi incluse inevitabil în lista țintelor legitime determinate de scenariul unei ciocniri militare directe între țara noastră și NATO”, a spus Zaharova, citată de TASS.

Ea a subliniat că securitatea țărilor care găzduiesc arme nucleare ar putea avea de suferit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel