Suedia va conduce forțele NATO din Finlanda. Armata națională se poate concentra pe apărarea sudului graniței cu Rusia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar finlandez / ministerul apărării, facebook
Militar finlandez / ministerul apărării, facebook

”Mai mult NATO la granițele Rusiei”, declarația secretarului general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, capătă contur după anunțul guvernului Suediaei care declară este dispus să conducă forțe terestre avansate (FLF) ale altor țări NATO din Finlanda.

Suedia ar trebui să joace un rol principal în stabilirea unei prezențe NATO sporite în Finlanda, sub forma așa-numitelor forțe terestre înaintate (FLF), conform unei propuneri comune făcute luni de cele două țări, relatează Reuters.

Finlanda nu a fost aleasă întâmplător pentru a găzdui forțe NATO, țara nordică având două particularități importante: o graniță lungă cu Rusia și forțe terestre proprii puternice. ”Se face astfel încât finlandezii să se poată concentra mai mult pe apărarea părților sudice”, precizează o sursă familiarizată cu subiectul.

Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său finlandez, Antti Hakkanen, la Stockholm, că Suedia are ambiția de a deveni „națiunea-cadru” pentru forțele terestre înaintate (FLF). 

Țările-cadru planifică și conduc forțele NATO în timp de pace în țările de graniță de est ale NATO. „Guvernul suedez își dorește să-și asume acest rol în coordonarea forțelor terestre înaintate din Finlanda,” a subliniat Jonson.

De asemenea, el a evidențiat că procesul se află încă într-o etapă preliminară, precizând că desemnarea națiunii care va conduce acest efort va fi făcută printr-o decizie colectivă a NATO.

Totuși, apreciem că decizia din cadrul NATO este ca și adoptată, de vreme ce oficialii celor două state au apreciat că e cazul să discute despre acest pas într-o conferință de presă oficială.

Invazia Rusiei asupra Ucrainei, începută în februarie 2022, a provocat o schimbare semnificativă în politica de securitate a Finlandei și Suediei, țări care anterior nu erau aliniate militar. În urma acestui eveniment, Finlanda a aderat la NATO în 2023, urmată de Suedia în 2024.

 

Ce trupe vin în Finlanda și unde ar putea fi baza NATO?

Foto: Armata finlandeză

Potrivit publicației suedeze SVT, NATO va avea în Laponia finlandeză un Cartier General cu câțiva zeci de ofițeri de stat major.

De asemenea, în Finlanda vor veni și trupe, în special pentru exerciții.

Locația nu a fost încă decisă. De asemenea, Nu cunoaștem care sunt statele care vor participa la gruparea multinațională de forțe din nordul Finlandei, discuțiile cu alte țări care ar putea trimite trupe fiind în curs.

Personalul actual al forțelor terestre din Finlanda operează la Mikkeli. Potrivit informațiilor lui Yle, Mikkeli ar putea fi și viitoarea bază pentru personalul NATO, dar încă nu a fost luată o decizie în acest sens.

Finlanda nu a dezvăluit publicului mărimea forțelor, dar conform apărute în presă, acestea ar varia de la câteva sute la câteva mii, similar cu alte țări din Flancul Estic, în care există Grupuri de Luptă NATO.

Cartiere generale similare ale forțelor multinaționale există deja în opt dintre „statele din prima linie” ale NATO, inclusiv în România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel