Deși președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat la summitul NATO de la Vilnius, din iulie, să supună ratificarea aderării Suediei în fața parlamentului turc, nu a existat o astfel de inițiativă nici măcar după ce parlamentarii turci s-au reunit din nou la începutul lunii octombrie.
Presiunile celor mai multe dintre statele membre ale NATO asupra Turciei se mențin pe acest subiect. La întâlnirea cu miniștrii Apărării desfășurată în perioada 11-12 octombrie la comandamentul NATO din Bruxelles, Stoltenberg a declarat că ministrul turc al apărării a confirmat respectarea de către Turcia a acordului de la Vilnius pentru finalizarea aderării Suediei.
„Acum mă aștept ca guvernul turc să prezinte protocolul de aderare Marii Adunări Naționale și să colaboreze cu Adunarea pentru a asigura o ratificare rapidă”, a insistat Stoltenberg.
După cum se cunoaște, Turcia caută să câștige concesii de la Statele Unite cu privire la vânzarea versiunilor modernizate de avioane de luptă F-16, însă, în timp ce Casa Albă sprijină furnizarea aeronavelor către Ankara, Congresul SUA blochează încă vânzarea acestora.
Reamintim că doar Turcia și Ungaria nu au ratificat încă aderarea Suediei la NATO, cu toate că Finlanda, care a solicitat aderarea la alianță în același timp cu Suedia, a primit calitatea de membru în aprilie.
În ceea ce privește Ungaria, potrivit surselor politice interne, este doar o chestiune de timp până la ratificarea documentului, durată care ar putea fi cu atât mai scurtă cu cât Turcia se decide mai repede.
„Mai devreme sau mai târziu vom ratifica”, a declarat Zsolt Bunford, directorul politic al Ministerului de Externe al Ungariei, la un eveniment al Institutului Hudson desfășurat luna trecută.
Când a fost presat să răspundă dacă Ungaria cere Suediei să-i cenzureze pe politicieni din opoziție în schimbul aderării la NATO, diplomatul ungar, a insistat că nu este cazul. În schimb, a precizat că se așteaptă la o vizită suedeză la nivel înalt la Budapesta pentru armonizare și pentru eliminarea tensiunilor reactivate.
„Nu, nu, nimic de genul acesta. Ceea ce cerem este respect”, a declarat acesta. „Dacă vor să ratificăm, acesta va fi aspectul principal, să stăm împreună și să vedem cum putem rezolva această provocare. Nu cred că este prea mult”.
În tot acest timp, administrația Biden a dat asigurări că rămâne fermă în solicitarea expresă adresată celor două țări de a-și menține angajamentul făcut la summitul NATO de la Vilnius față de aderarea Suediei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News