Suedia pregătește discret terenul pentru un viitor transfer de avioane Gripen în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion Gripen, pe o șosea din Suedia în 2015. Foto: Ministerul suedez al Apărării
Un avion Gripen, pe o șosea din Suedia în 2015. Foto: Ministerul suedez al Apărării

Suedia a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 443 de milioane de dolari. Noul pachet de sprijin include o gamă largă de mijloace, de la muniție până la echipamente navale și anunță, de asemenea, pregătirile pentru un potențial transfer al aeronavelor de luptă JAS 39 Gripen în Ucraina.

Pe lângă lansatoare de grenade, mine, echipamente individuale, rachete antiaeriene și ambarcațiuni mici, lista de materiale livrate Ucrainei cuprinde o parte semnificativă destinate avioanelor de luptă Gripen. Valoarea acesteia se ridică la 220 de milioane de dolari, adică aproximativ jumătate din valoarea întregului pachet.

Suedezii susțin că au alocat aceste sume pentru cumpărarea de piese pentru viitoarele avioane de luptă Gripen, astfel încât să nu fie nevoie să se apeleze la componentele existente destinate funcționării aeronavelor Gripen C/D aflate în prezent în operare.

Acest lucru va deschide calea pentru transferul avioanelor Gripen C/D în viitor. În prezent, potrivit suedezilor, acest lucru nu este fezabil din cauza concentrării pe livrările de F-16, dar pe termen lung, probabil după 2025, ar putea fi posibil.

Ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, a subliniat că, deși transferul avioanelor nu este încă planificat, Suedia vrea să fie pregătită să facă un astfel de pas când va veni momentul potrivit. „Vrem să putem transfera Gripen în Ucraina într-o etapă ulterioară”, a declarat clar și direct Jonson.

În plus, Suedia intenționează să aloce aproximativ 68 de milioane de dolari pentru inițiativele internaționale care sprijină Ucraina, cum ar fi Fondul internațional pentru Ucraina al Regatului Unit. Cooperarea internațională în domeniul achizițiilor mari, în special cele privind muniția, s-a dovedit a fi foarte eficientă, iar Suedia intenționează să-și continue sprijinul în acest domeniu

Suedia a exportat un număr de avioane Gripen prin intermediul Saab. În februarie, am observat că Ungaria a ajuns la un acord pentru a-și crește achiziția de la 14 la 18 avioane de acest tip. Actuala bază de utilizatori Gripen este redusă, iar Saab a eșuat în multe încercări de-a lungul anilor de a obține contracte de export suplimentare. În afară de Ungaria, Brazilia, Africa de Sud și Thailanda au achiziționat variante Gripen, în timp ce Republica Cehă operează o flotă în cadrul unui contract de leasing.

Anunțul Suediei cu privire la Gripen vine la câteva luni după un dezacord aparent între Stockholm și Kiev cu privire la existența unui interes pentru aceste avioane.

În iulie, am relatat, deși Suedia era dispusă să trimită câteva avioane Ucrainei, Kievul a respins planurile. Ministrul de externe al Suediei a declarat că Ucraina dorea să se concentreze pe încorporarea donației anticipate de aproximativ 80 de F-16 Viper, dintre care unele urmau să sosească în curând, în loc să integreze un alt tip de avion de vânătoare în cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene.

„Trebuie să înțelegem că Ucrainei i s-a oferit posibilitatea de a primi avioane de luptă F-16, dintre care, desigur, există mai multe în familia NATO”, a declarat ministrul suedez de externe Tobias Billstrom pentru Voice of America la acea vreme.

„La urma urmei, mai multe țări au F-16 decât avioane de vânătoare Gripen. Acest lucru nu are nimic de-a face cu decizia guvernului suedez. O astfel de decizie a fost luată din cauza faptului că Ucraina a ajuns la concluzia că a avea două sisteme de luptă în același timp - atât F-16, cât și Gripen - este prea mult.”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel