Acordul, care a fost anunțat de ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist, la Malmö, în sudul Suediei, în prezența omologilor săi danez și norvegian, Morten Bodskov respectiv Bjorn Arild Gram, va oferi armatelor țărilor scandinave controlul liber în domeniile naval și aerian și interconectarea radarelor sale militare.
Aceste evoluții vin să adauge o altă dimensiune coordonării dintre Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și țările scandinave, mai ales că Finlanda și Suedia sunt aproape de finalizarea dosarului de aderare, după ratificarea de către parlamentele celorlalte 30 de ţări NATO.
Cele trei țări au justificat întărirea apropierii lor militare ca o necesitate "în fața comportamentului agresiv și inacceptabil" al Rusiei în regiune. Conform acordului, patrulele militare vor deveni comune, cu radarele armatelor lor în mare parte interconectate, cu scopul de a "reduce încălcările sistematice ale aeronavelor și navelor de război rusești".
Morten Bodskov a amintit o serie lungă de încălcări ale Rusiei, care au culminat cu încălcarea spațiului aerian în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică. Ministerul danez al Apărării a afirmat că, de la începutul acestui an, țara sa a fost nevoită să efectueze 51 de operații aeriene pentru a respinge încălcările rusești ale spațiului aerian și maritim (față de cinci în 2021).
La rândul său, Suedia a trimis, în ultimele zile, mai multe patrule militare navale, inclusiv submarine, în Marea Baltică și în Golful Stockholm, în urma cererii sale de aderare la NATO și a extinderii încercărilor Rusiei de a demonstra puterea în largul insulei Iutlanda.
Norvegia în schimb a decis să-și împingă mai mult prezența militară în nordul îndepărtat, la granițele cu Rusia și Finlanda în Cercul Arctic.
Regiunea Mării Baltice, în care Moscova controlează enclava Kaliningrad, este vitală pentru scandinavi și ruși, așa că Holqvist a subliniat "importanța controlării intrării acesteia".
Ministrul suedez a recunoscut că țara sa a desfășurat recent cinci submarine și a întărit flota antisubmarină, după acuzații repetate la adresa rușilor de încălcare a suveranității maritime a Suediei.
Cei trei miniștri se vor reuni joi la Copenhaga la o conferință cu titlul "Coordonarea producției de arme și a livrării acestora către Ucraina", subliniind "sprijinul pe termen lung pentru Kiev și în funcție de nevoile sale de arme".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News