Suedia este gata să furnizeze Ucrainei avioane de luptă Gripen, dar decizia aparține Kievului: Acest lucru va permite ucrainenilor să desfășoare mai bine lupta aeriană

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion Saab JAS-39C Gripen / wikipedia
Avion Saab JAS-39C Gripen / wikipedia

Suedia este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă JAS 39 Gripen în viitor, a declarat ministrul suedez de externe Tobias Billstrom. Ministrul de externe a precizat într-un interviu acordat Voice of America că Stockholm a întrerupt anterior furnizarea de avioane către Ucraina, deoarece Kiev a considerat că gestionarea simultană a sistemelor de avioane de luptă F-16 și Gripen este prea dificilă. 

Nu este vorba doar despre achiziționarea aeronavelor și instruirea piloților, ci și despre integrarea a două sisteme complexe, care ar fi prea dificil de gestionat în același timp.

,,Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că Suedia nu este deschisă să continue cu Gripen dacă și când programul F-16 va fi finalizat. Din nou, această decizie aparține Ucrainei, nu guvernului suedez", a declarat Billstrom pentru Voice of America.

Oficialul a declarat că guvernul suedez nu a putut continua cu avioanele de luptă Gripen din cauza programului F-16, astfel încât Stockholm a decis să furnizeze Kievului aeronave ASC 890 de avertizare timpurie și control aerian (AEW&C).

,,Acest lucru va însemna că furnizăm ceva ce Ucraina poate utiliza în coordonare cu avioanele F-16. Aceasta va permite Ucrainei să desfășoare mai bine lupta aeriană, supravegherea și gestionarea luptei aeriene", a explicat Billstrom.

Când a fost întrebat dacă acest lucru înseamnă că Suedia ar putea fi în continuare deschisă livrărilor de Gripen în viitor, el a răspuns afirmativ.

,,Da, da. Este doar o chestiune practică. Aș spune că F-16, care urmează să fie operate de Forțele Aeriene ale Ucrainei, vor oferi o capacitate semnificativă și importantă. Odată ce vor fi implementate, vom putea începe să discutăm despre avioanele de luptă Gripen. Cu toate acestea, această decizie a fost luată de guvernul ucrainean, nu de guvernul suedez", a declarat Billstrom.

Anterior, în ciuda intențiilor Suediei de a suspenda planurile de furnizare a avioanelor de luptă Gripen Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a declarat că consideră necesară formarea piloților ucraineni pentru a pilota aceste avioane de luptă.

Înainte de aceasta, guvernul suedez a decis că furnizarea de avioane suedeze Gripen Ucrainei nu este oportună în acest stadiu, deoarece ar complica tranziția Forțelor Aeriene ale Ucrainei la avioanele F-16.

Ucraina a semnat un acord de securitate cu Suedia. Acordul prevede, printre altele, perspectiva unui viitor transfer de avioane de luptă Gripen către Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel