Publicitate
Un articol publicat de Wall Street Journal, pe 4 februarie, care cita un consilier anonim al informațiilor sudaneze, afirma că Sudanul ar fi respins propunerea de teama unor tensiuni în relațiile cu Statele Unite și Israelul.
Ministrul de externe al Sudanului, Ali Al Sadiq, intervievat de agenția rusă de presă, Sputnik, pe marginea forului diplomatic desfășurat, în perioada 1-3 martie la Antalya, Turcia, a declarat că "Sudanul nu a primit solicitări din partea Iranului privind o bază navală la Marea Roșie" și a definit informația ca fiind "falsă", precizând că Iranul "nu a propus niciodată o bază și problema nu a fost ridicată în timpul vizitei sale recente".
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a respins afirmațiile ca fiind "motivate politic" și a declarat ferm că Teheranul nu a făcut niciodată o astfel de solicitare. Aceste dezmințiri vin în contextul eforturilor continue de a restabili relațiile diplomatice dintre Sudan și Iran. Cele două țări au convenit recent să accelereze procesul de redeschidere a ambasadelor după o ruptură diplomatică de șapte ani, potrivit agenției de presă Nova.
După șapte ani de îngheț diplomatic, Sudanul și Iranul au restabilit oficial relațiile diplomatice. Apropierea fusese anunțată în octombrie anul trecut, când ambele părți au convenit să-și redeschidă ambasadele respective și să trimită delegații diplomatice pentru restabilirea cooperării bilaterale. Pasul decisiv a fost făcut la începutul lunii februarie, prin vizita istorică la Teheran a ministrului de externe sudanez, Ali Al Sadiq Ali. În capitala iraniană, Sadiq a fost primit de omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, și de președintele Ebrahim Raisi.
În urmă cu șapte ani, Sudanul a întrerupt relațiile diplomatice cu Iranul, aliniindu-se cu ceea ce a făcut Arabia Saudită în urma atacului din ianuarie 2014 asupra ambasadei saudite din Teheran și consulatului general al Riadului din Mashhad.
Apropierea dintre cele două țări ar putea părea surprinzătoare, mai ales având în vedere faptul că Sudanul a fost – cel puțin până la izbucnirea războiului din Gaza – una dintre țările arabe aflate în pragul normalizării relațiilor cu Israelul.
Cu toate acestea, înainte de 2015, Sudanul era un punct cheie de transbordare pentru armele iraniene îndreptate către Fâșia Gaza. Armele transportate pe mare în Sudan au fost introduse ilegal în Gaza pe uscat, prin Egipt. Între 2009 și 2012, Israelul chiar a bombardat Sudanul, acuzând Khartoumul că sponsorizează Hamasul și alte grupuri armate anti-israeliene.
Până în 2015, Sudanul și Iranul au întreținut relații strânse, datând de la sfârșitul anilor 1980, când Omar al Bashir a preluat puterea în Sudan, rămânând președinte din 1989 până în 2019. Transformarea Sudanului într-o republică islamică a deschis calea unor legături mai strânse cu Iranul, marcată de prima vizită oficială a lui Bashir la Teheran, la cinci luni după ascensiunea sa la putere, precum și vizitele ulterioare în Sudan ale președinților iranieni Hashemi Rafsanjani, Mohammad Khatami și Mahmoud Ahmadinejad.
Corpul Gărzii Revoluționare Islamice Iraniene (IRGC), armata sudaneză și forțele paramilitare de apărare a poporului iranian au jucat un rol important în consolidarea relațiilor bilaterale în anii 1990, iar în aprilie 1997 cele două țări au semnat peste 30 de acorduri, de la agrobusiness până la formarea armatei sudaneze și a ofițerilor de informații în Iran. Legăturile dintre Teheran și Khartoum au fost întărite în continuare în 2008, când Sudanul și Ciadul au acceptat oferta Iranului de mediere în conflictul din Darfur din 2008.
În același an, Iranul și Sudanul au semnat un acord militar, iar conducerea iraniană și-a exprimat opoziția față de mandatul de arestare pentru Bashir emis de Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga. Ambele țări au fost, de asemenea, plasate de Statele Unite pe lista "sponsorilor terorismului", deși Sudanul a fost eliminat de pe listă în decembrie 2020, după aderarea sa la Acordurile Abraham.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News