Sudanul închide ușa în nas Rusiei. Forțelor Navale Ruse li s-a refuzat un port la Marea Roșie

Ionel Copcea |
Data publicării:
O navală a Marinei Ruse în Marea Roşie - Port Sudan. Sursa Foto: Marina Rusă
O navală a Marinei Ruse în Marea Roşie - Port Sudan. Sursa Foto: Marina Rusă

Revista americană Foreign Policy a informat, pe 17.07.2022, citând surse din cadrul serviciilor de informații că, în cele din urmă, Rusia nu va dispune de o bază navală la Marea Roșie, deoarece Sudanul va refuza înființarea unui centru logistic rusesc pe teritoriul său.

După cum a anunțat publicația, Sudanul amână în mod deliberat adoptarea unei decizii finale în această problemă, pentru că, de fapt, ar fi refuzat deja crearea unui centru logistic al Forțelor Navale ale Federației Ruse, care ar fi trebuit să fie amplasat în Port Sudan. Acest lucru a fost declarat de doi ofițeri de informații americani, care au cerut să-și păstreze anonimatul. Nu au fost prezentate alte detalii, dar s-a susținut că este vorba despre o decizie a politicienilor locali, care au ajuns la putere în urma unei lovituri de stat din toamna anului trecut.

“Ei sunt foarte reticenți în ceea ce privește acordarea accesului pentru navele rusești în acest port. De aceea, continuă să folosească tactici de tergiversare a lucrurilor. Credem că este puțin probabil ca un acord privind utilizarea portului Sudan să fie încheiat în curând. Astfel, Rusia ar putea căuta alte opțiuni, dacă această variantă nu va funcționa”, au precizat ofițerii americani.

Deocamdată, nu există rapoarte oficiale privind încetarea acordului privind înființarea unui Punct de asigurare tehnico-materială al Forțelor Navale ale Federației Ruse în Sudan. Declarații în acest sens nu au fost făcute nici de reprezentanții ruși, nici de către cei sudanezi. Cele mai recente referiri la acest subiect au fost făcute, în septembrie anul trecut, de însărcinatul cu afaceri interimar ale Sudanului în Rusia, Onur Ahmad Onur. Acesta a negat zvonurile privind solicitările de asistență materială din partea Rusiei în schimbul punerii la dispoziție a teritoriului pentru o bază navală. Totodată, el a precizat că vor fi făcute o serie de modificări la acordul inițial.

Pentru prima dată, încheierea unui acord cu Sudanul pentru înființarea unui centrul logistic rusesc în Port Sudan a fost anunțată în anul 2020. Astfel, era planificat ca flota rusă să înființeze o mică bază navală în Marea Roșie. Potrivit proiectului de acord, contingentul rusesc din Sudan nu trebuia să depășească 300 de persoane, iar numărul de nave aflate simultan în baza navală nu trebuia să fie mai mare de patru.

 

Rusia intenționa să înființeze o structură similară în Sudan, pe modelul Tartus din Mediterană (Siria)

 

Comentariul autorului: Rusia intenționa ca, după modelul Punctului de asigurare tehnico-materială din portul sirian Tartus, care asigură misiunile desfășurate de navele rusești în Marea Mediterană, să înființeze o structură similară în Sudan, pentru navele aflate în misiune în Marea Roșie și Oceanul Indian. Este vorba despre participarea acestora la misiuni de luptă împotriva pirateriei maritime în zona Cornului Africii sau la misiuni și exerciții comune în Oceanul Indian, în special cu Forțele Navale ale Indiei.

În același timp, ținând cont de faptul că Port Sudan se află foarte aproape de Marea Mediterană, Punctul de asigurare tehnico-materială al Forțelor Navale ale Federației Ruse ar fi putut fi întrebuințat și ca o rezervă pentru structura similară din Siria.

Având în vedere faptul că Marea Roșie nu este totuși de o importanță vitală pentru Rusia, probabil că nefinalizarea acordului de înființare a unei baze navale în Sudan nu va reprezenta o problemă majoră pentru partea rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel