Secretarul general al ministerului, Ahmed Saleh Aboud, a declarat că dronele au fost livrate din interiorul Ciadului, fapt care reprezintă o escaladare semnificativă a conflictului în curs. Dronele, cu o anvergură de 5,3 metri și o capacitate de transport de 50 de kilograme de explozibili, ar fi fost livrate în cantități mari către RSF prin punctul de trecere a frontierei Adre, la granița cu Ciad, și folosite pentru prima dată într-un atac care a avut loc la Omdurman pe 24 noiembrie, lansat chiar de pe un aeroport din Ciad.
Aboud a afirmat că luptătorii RSF sunt antrenați de experți din Abu Dhabi în Emirate, Khartoum și Darfur. Ministrul Apărării Yassin Ibrahim a condamnat acțiunile EAU ca fiind un "act clar de agresiune împotriva statului" și a afirmat dreptul Sudanului de a răspunde.
Ministrul a susținut, de asemenea, câștiguri importante pe câmpul de luptă de către armata sudaneză, precum capturarea localității Um al Qura, în statul Gezira, și înaintarea către Um Rawaba, în statul Darfurul de Nord.
Ministrul de externe Ali Youssif a acuzat, de asemenea, Emiratele de "complicitate la crime" din cauza presupusei recrutări de mercenari și a furnizării unui ajutor militar uriaș pentru RSF, acuzând indirect Ciadul și alte țări anonime că facilitează transferul de arme și mercenari către milițiile generalului Mohamed Hamdan Dagalo.
Ministrul Informației, Khalid al A'isir, a numit presupusa furnizare de drone de către Emirate o "evoluție periculoasă", afirmând că conflictul a intrat într-o nouă fază odată cu introducerea acestor arme strategice și a avertizat mass-media să nu apere știri parțiale, amenințând închiderea permanentă a celor care încalcă obiectivitatea jurnalistică.
Al A'isir a cerut, de asemenea, Națiunilor Unite, Ligii Arabe și Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI) să organizeze sesiuni de urgență pentru a aborda presupusele încălcări ale Emiratelor și Ciadului.
Acuzații dure și la adresa Ciadului
Luna trecută, guvernul Sudanului a prezentat o plângere oficială la Comisia Africană pentru Drepturile Omului și Popoarelor (ACHPR), acuzând Ciadul că a furnizat arme, muniții și mercenari RSF, care duc un război împotriva Forțelor Armate Sudaneze (SAF) de 18 luni.
Ministrul Justiției Moawia Osman a declarat că Sudanul a prezentat dovezi materiale ACHPR, argumentând că acțiunile Ciadului obligă N'Djamena să plătească despăgubiri Khartoumului. Presupusul sprijin al Ciadului pentru RSF îl face complice la crime de război, crime împotriva umanității și genocid. Ministrul a acuzat Ciadul de încălcarea Cartei africane privind drepturile omului și ale popoarelor, Actul constitutiv al Uniunii Africane și dreptul internațional și a cerut vecinei N'Djamena să înceteze imediat orice sprijin pentru RSF, amenințând cu alte acțiuni legale împotriva Ciadului și a altor țări care oferă sprijin forțelor conduse de generalul Mohamed Hamdan Dagalo.
Sudanul a acuzat în mod repetat Emiratele Arabe Unite că oferă sprijin militar RSF, acuzații care au determinat recent guvernul de la Khartoum să anuleze un acord de 6 miliarde de dolari cu Abu Dhabiul pentru dezvoltarea unui port la Marea Roșie.
Despre acest lucru s-a referit însuși ministrul Finanțelor, Gibril Ibrahim, care a acuzat Emiratele că sprijină RSF în conflictul actual care are loc în țară. Acordul, semnat în decembrie 2022, a autorizat compania Abu Dhabi Ports and Invictus Investment, administrată de antreprenorul sudanez Osama Daoud, să construiască și să administreze portul Abu Amama, situat la aproximativ 200 de kilometri nord de Port Sudan.
Proiectul a făcut parte dintr-un pachet mai mare de investiții care a inclus și o zonă de liber schimb, un proiect agricol și un depozit de 300 de milioane de dolari la banca centrală a Sudanului.
Armata sudaneză a acuzat în repetate rânduri Emiratele că furnizează arme și sprijin RSF în războiul din Sudan, care a izbucnit în aprilie 2023. Autoritățile statului din Golf, la rândul lor, au negat întotdeauna acuzațiile, deși Națiunile Unite au numit acuzațiile "credibile". Războiul dintre armata sudaneză și RSF a izbucnit în aprilie 2023 și de atunci aproximativ 8 milioane de oameni și-au părăsit casele și 25 de milioane – jumătate din populația Sudanului – au nevoie de asistență umanitară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News