Succesul din Kursk nu e întâmplător, Sîrskîi a folosit cu totul alte tactici decât Rusia. I-a șocat nu doar pe ruși, ci și pe ofițerii săi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Oleksandr Sîrskîi (Sîrski), în 2022 /Foto: Forțele terestre ale Ucrainei
Oleksandr Sîrskîi (Sîrski), în 2022 /Foto: Forțele terestre ale Ucrainei

În doar câteva săptămâni, trupele ucrainene din regiunea Kursk, cu pierderi minime, au cucerit mult mai mult teritoriu decât a reușit Rusia să cucerească în Donețk în ultimul an, în ciuda atacurilor aprige și a victimelor uriașe. Și asta nu este un întâmplător.

În cei doi ani și jumătate, rușii s-au arătat  mai eficienți în războiul pozițional, unde numărul de soldați și superioritatea la nivel de artilerie sunt cele mai importante, în timp ce armata ucraineană arată o capacitate mai mare de manevră și lovituri asimetrice, este esența analizei efectuate de The Insider.

Operațiunea Kursk a arătat însă că forțele ucrainene nu intenționează să joace după regulile războiului pozițional impuse de Rusia. Ucraina a reacționat cu atacuri asimetrice și, deși capturarea doar a două districte din regiunea Kursk nu înseamnă o mare victorie în acest război, este de așteptat ca comandamentul ucrainean să găsească probabil mai multe găuri în apărarea rusă din alte părți ale frontului.

 

Care au fost premisele contraofensivei din Kursk

 

În ultimii doi ani, Comandamentul rus s-a concentrat pe lupta în Donbass. Din această cauză, ei au lăsat la granița cu Ucraina grupuri relativ slabe, care constau în mare parte din recruți militari și polițiști de frontieră care nu aveau aproape deloc unități blindate sau suficiente arme antitanc.

Comandamentul ucrainean, despre care nu se aștepta să lanseze o contraofensivă serioasă înainte de 2025, a reușit să profite de greșelile rușilor. După bătăliile istovitoare pentru Bahmut și Avdiivka, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să-și completeze unitățile și să le pregătească pentru o nouă ofensivă.

De asemenea, este important că obuzele și HIMARS-urile au ajuns în sfârșit în Ucraina, după adoptarea proiectului de lege de finanțare a ajutorului militar al SUA. Forțele aeriene ucrainene au reușit să folosească la capacitate maximă și bombele occidentale, care sunt semnificativ mai precise decât cele rusești, iar ofensiva în direcția Kursk a fost ajutată de atacurile vehiculelor aeriene fără pilot, punct în ucrainenii sunt extrem de eficienți.

 

Blitzkrieg pe teritoriul Rusiei

Spre deosebire de contraofensiva nereușită din 2023, în timpul ofensivei din regiunea Kursk, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să atingă factorul surpriză, deoarece rușii nu se așteptau la atac.

Planul comandantului-șef ucrainean i-a surprins chiar și pe ofițerii ucraineni care au aflat despre operațiune doar câțiva zile, chiar cu ore înainte de a începe operațiunea. Potrivit The Wall Street Journal, la sfârșitul lunii iulie, Sîrsîi a adunat ofițerii de top pentru o întâlnire secretă, unde a dezvăluit un plan îndrăzneț. Unul dintre cei prezenți, șeful de stat major al Brigăzii 61 Mecanizate, a spus că prima sa reacție a fost de șoc.

Secretul succesului este coordonarea perfectă între artilerie, aviație și drone, precum și vehiculele de infanterie și blindate. Strategia ucraineană de război mobil se bazează pe o străpungere rapidă a apărării inamicului cu o ieșire ulterioară în zona operațională, lovituri asupra liniilor de aprovizionare ale inamicului și, în final, încercuirea și distrugerea grupurilor individuale ale inamicului sau forțarea acestora să se predea.

Blitzkrieg este cel mai faimos exemplu de război de manevră de succes, în special operațiunile Wehrmacht din primii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial. Această strategie a funcționat împotriva Poloniei, dar și împotriva armatei franceze incomparabil mai puternice, care a optat pentru războiul de poziție (fortificații cunoscute ca ”Linia Maginot”) și a fost depășită. Eșecul a avut loc în războiul împotriva URSS, dar din cauza problemelor de logistică și a resurselor umane și materiale enorme de care dispunea inamicul ajutat puternic de SUA.

 

”Ofensiva Kurk” a depășit toate acțiunile anterioare ucrainene pe teritoriul Rusiei

 

În timp ce contraofensiva de anul trecut a vizat cele mai puternice bastione ale Rusiei din sud, de această dată Sîrskîi a ales o țintă pe care Moscova o considera de neatins.

Ucrainenii au trimis pe teritoriul Rusiei unități antrenate și trecute prin luptă, nu ca brigăzile nou formate care au intrat în luptă la începutul anului trecut în regiunea Zaporijia și au suferit pierderi grele.

În lunile premergătoare operațiunii Kursk, Sîrskîi a dispus ca elemente ale unităților selectate pentru operațiune să se pregătească. Dar ofițerii și soldații din Brigada 61 au petrecut luni de pregătire în est pentru ceea ce toți au presupus că va fi o altă bătălie defensivă.  Trimiterea Brigăzii 61 către Rusia a fost însoțită de o campanie de dezinformare care indica că se îndreptau spre Vovcensk.

Comandamentul rus a fost nevoit să transfere rapid rezervele și s-a confruntat cu o problemă - ucrainenii au descoperit mișcările rezervelor rusești trimise pe câmpul de luptă și au distrus o bună parte din ele cu ajutorul dronelor și rachetelor occidentale de înaltă precizie.  

Oricare ar fi rezultatul final al operațiunii Kursk, aceasta a devenit un exemplu al celor două moduri principale de operațiuni de luptă: războiul pozițional și cel mobil. Războiul de poziție presupune bombardarea metodică a pozițiilor defensive ale inamicului, apoi ocuparea acestora și pregătirea pentru următoarea fază a ofensivei. Pas cu pas, s-ar putea spune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel