Succes al extremei dreapta în Germania, AfD are 'mandat clar pentru a guverna' în Turingia. Dacă scenariul se repetă pentri 3 săptămâni, guvernul ar putea fi în pericol

Ministrul finanţelor german, Olaf Scholz
Ministrul finanţelor german, Olaf Scholz

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), plasat pe primul loc la scrutinul regional de duminică din Turingia, a primit din partea alegătorilor un 'mandat clar pentru a guverna' în acest land estic german, a declarat co-liderul Tino Chrupalla, după ce proiecţiile iniţiale arată o victorie clară a formaţiunii sale, transmit dpa şi AFP.

Succesul AfD la alegerile din Turingia și Saxonia este o lovitură grea pentru partidele guvernului federal Olaf Scholz, care nu au trecut parțial pragul electoral în aceste două state federale în estul Germaniei. De altfel, landurile din Germania de Est sunt și fieful AfD.

'Avem un avans clar de pese 10% în Turingia, aşadar avem şi un mandat clar pentru a guverna. De fapt, aceasta este democraţia', a afirmat Chrupalla la postul public ZDF.

Alegătorii vor să vadă o schimbare de politică în Turingia şi Saxonia, a subliniat el, declarând că partidul este dispus să discute cu toate celelalte formaţiuni. 'Suntem pregătiţi să discutăm cu toate celelalte partide' pentru eventuale coaliţii în Turingia şi Saxonia vecină, unde AfD este umăr la umăr cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) pentru primul loc, a afirmat Chrupalla la ZDF.

Alice Weidel, co-lideră a acestui partid, a salutat şi ea un 'succes istoric' la alegerile de duminică.

Într-o primă reacţie a conservatorilor, consemnată de AFP, secretarul general Carsten Linnemann a declarat că CDU nu se va alia cu AfD pentru a forma o majoritate de guvernare în parlamentele din Turingia şi Saxonia. 'Alegătorii ştiu că nu facem coaliţie cu AfD', a spus el, recunoscând că formarea unei majorităţii parlamentare 'nu va fi uşoară'.

La rândul lor, cei din SPD, au recunoscut înfrângerea.

„Aceasta este o mare înfrângere pentru noi, nu există nicio îndoială, iar acum trebuie să ne adunăm puterile și să reparăm ce este în neregulă”, a declarat Lars Klingbeil, vicepreședinte al Partidului Social Democrat din Germania (SPD) , pentru ZDF, comentând asupra rezultatului alegerilor din Saxonia și Turingia.

În același timp, el a respins posibilitatea ca cancelarul german Olaf Scholz să dizolve guvernul cu un an înainte de alegerile regulate pentru parlamentul federal. „Vrem să intrăm la alegerile din 2025 cu Olaf Scholz ca candidat la cancelar”, a spus Klingbeil.

 

Negocieri dificile de coaliție în Saxonia și Turingia

 

În, Saxonia, Uniunea Creștin Democrată (CDU) condusă de fostul premier al acestei provincii federale, Michael Kretschmer , a câștigat 31,5 la sută din voturi, doar un la sută, mai mult decât AfD cu 30,4 la sută. Partidul Alianța lui Sahra Wagenknecht, fondat în ianuarie a acestui an, a câștigat 11,5%. În Saxonia, SPD a câștigat 7,4 la sută, iar Verzii 5,4 la sută.

În Turingia, AfD a devenit cel mai puternic partid, câștigând 32,9 la sută, cu aproape zece la sută mai mult decât la ultimele alegeri provinciale de acum cinci ani. Pe locul doi se afla CDU cu 23,7 la sută, BSW cu 15,6 la sută, Partidul de Stânga cu 12,9 la sută, iar SPD cu 6,1 la sută. Partidul Verzilor nu a trecut pragul electoral și Partidul Liberal Democrat (FDP) nu a intrat în parlament, la fel ca în Saxonia.

 

După alegerile din Turingia și Saxonia, se speculează privind stabilitatea guvernului condus de Scholz

 

Partidele guvernului său de coaliție, SPD, Verzii și FDP, au obținut rezultate dezastruoase la alegerile din aceste provincii federale. În Turingia, Verzii și FDP nu au trecut pragul electoral, iar SPD-ul de aici a obținut cel mai slab rezultat din toate alegerile provinciale din istoria sa. FDP nu a trecut pragul electoral în Saxonia, iar la fel s-ar putea întâmpla și cu Verzii.

Observatorii estimează că strategii de partid așteaptă rezultatul celor trei alegeri provinciale din septembrie, peste trei săptămâni în Brandenburg, unde SPD-ul este în prezent la putere, dar se așteaptă și ascensiunea rapidă a partidelor de extremă dreapta și de stânga.

Potrivit comentatorilor politici, dacă se vor repeta rezultate similare la alegerile din Brandenburg, ar exista și mai multă presiune asupra lui Olaf Scholz, fiind posibilă chiar prăbușirea guvernului și alegeri anticipate pentru Bundestag.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel