În cel mai recent experiment de aviație al US Army, patru valuri de câte șapte drone au fost lansate în cea mai mare ieșire în rețea de vehicule aeriene fără pilot, de până acum.
Un singur operator a fost capabil să controleze roiul de drone, în timp ce acestea vânau și distrugeau pozițiile inamice simulate, potrivit publicației americane The War Zone, care consideră exercițiul drept potențial istoric.
Lansarea celor 28 de drone, toate controlate și supravegheate de un surogat al viitoarei aeronave de recunoaștere și atac a US Army (FARA), a fost evenimentul culminant al exercițiului experimental EDGE 22 (Experimental Demonstration Gateway Exercise ), desfășurat la începutul acestei luni. Mulțimea de drone de mici dimensiuni (numite Air-Launched Effects - prescurtat ALE) a fost lansată din avioane sau din vehicule terestre, ultimele servind drept elicoptere surogat.
Având la bord diverse echipamente de detectare, dronele din categoria ALE au adunat informații despre pozițiile inamice și au furnizat, printr-o rețea tactică de tip plasă, date de recunoaștere și țintire către un elicopter UH-60 cu echipaj, trupelor terestre și valurilor ulterioare de drone.
Exercițiul a urmărit să demonstreze că un roi de drone poate zbura adând în teritoriul inamic pentru a aduna informații sau a efectua un atac aerian
Exercițiul a încercat să demonstreze conceptul potrivit căruia, un roi de aeronave fără pilot în rețea ar putea zbura adânc în teritoriul inamic pentru a aduna informații despre zona de desantare prevăzută pentru o misiune de asalt aerian pe elicoptere. Zburând către zona țintă, dronele detectează forțele inamice folosind camere, senzori cu infraroșu sau sisteme de război electronic, care pot detecta emisiile de semnale.
Ulterior, roiul a simulat ceea ce US Army numește „tactica de stimulare, vânare, ucidere și evaluare”.
În videoclipul de mai jos al US Army, publicat în urmă cu o lună, sunt prezentate exact profilurile de misiune ALE, experimentate în cadrul EDGE 22
În acest videoclip, dronele ALE au fost de tip ALTIUS 600, fiecare echipată pentru misiuni de recunoaștere (detectare, identificare, localizare și raportare poziții inamice). Nu au fost făcute precizări ce tip de drone ALTIUS au fost folosite la EDGE 2022.
Despre dronele ALTIUS 600
Drona ALTIUS 600 are o masă între 9 și 13 kg, în funcție de sarcina utilă, cu o autonomie de 440 km, putând rămâne în aer cel puțin patru ore. Se poate lansa dintr-un sistem integrat pneumatic (PILS), din tubul de lansare comun (CLT) sau de pe platforma de arme integrate reconfigurabile (RIwP).
Într-o postare de blog post-experiment, compania Area-I, cea care fabrică drona, a precizat că ALTIUS „a fost cheia pentru atingerea obiectivelor tehnologice ale EDGE 22, inclusiv demonstrarea capabilităților de lucru autonom în echipă, ca parte a celui mai mare roi de drone ALE de până acum”.
„Software-ul avansat de teaming a oferit autonomie avansată, execuție de misiuni în echipă, operațiuni de colaborare (inclusiv în medii degradate) și următoarea iterație a interfețelor om-mașină care permit mai multor ALE să execute misiuni tactice ca o echipă integrată, reducând, în același timp, volumul de lucru pentru echipajul uman ”, a precizat purtătorul de cuvânt al US Army.
Întregul roi de drone a fost controlat de un singur operator.
„Cel mai important, [este faptul că] dronele ALE, capabile de aceste comportamente, au fost controlate de un singur operator”, a precizat Centrul de Aviație și Rachete al US Army (AvMC). „Acum 12 luni, aceleași operațiuni ar fi necesitat 3-4 persoane, ceea ce este o dovadă a capacității software-ului de a reduce foarte mult volumul de muncă al operatorului.”
Întrebat dacă au existat probleme tehnice sau operaționale în timpul experimentului complex, purtătorul de cuvânt a declarat: „Ca în orice experiment, s-a învățat foarte mult. Provocările au fost identificate, studiate și s-au făcut ajustări...”
Roiuri extrem de autonome, care oferă detecție distribuită, atac electronic și capacități de atac cinetic pe o zonă largă, similară cu cea testată la EDGE 22, sunt considerate absolut esențiale pentru câștigarea viitoarelor bătălii, cum ar fi una cu China asupra Taiwanului, potrivit experților militari americani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News