Succcesul dronelor navale nu a încetinit ”programul corveta” al Kievului. Primele filmări cu testele pe mare, un indiciu că Marina Ucrainei e și mai aproape de recepția corvetei ”Hatman Ivan Mazepa”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Hetman Ivan Mazepa, captură video, Forțele Navale ale Ucrainei
Hetman Ivan Mazepa, captură video, Forțele Navale ale Ucrainei

Pentru prima dată, Forțele Navale ale Forțelor Armate ucrainene au arătat testele corvetei Hatman Ivan Mazepa, care este în curs de finalizare în Turcia. Aceasta este prima confirmare oficială a faptului că corveta a fost testată.

Așa cum notează analiștii publicației ucrainene Defense Express, întrebarea cum ar trebui să fie predată această corvetă Ucrainei după finalizarea construcției ei rămâne deschisă. Defense Express notează că „transferul va fi supus unor aranjamente separate”.

La o primă analiză a filmării din videoclipului publicat de Forțele Navale ucrainene se poate observa că la bordul navei se află civili care, probabil, sunt angajați ai întreprinderilor turcești. Videoclipul arată, de asemenea, că platforma de aterizare pentru elicopter nu este complet asamblată în partea de la pupa.

Youtube video image

 

Ce armament va avea noua corvetă a Forțelor Navale ale Ucrainei

Defense Express mai scrie că nava este echipată cu câteva arme importante: un suport de tun de la Leonardo, de tip Super Rapid de 76 mm, la prova - cu rol antiaerian și antinavă, dar și un suport de tun antiaerian de fabricație turcească Aselsan Gokdeniz de 35 mm, situat în partea din spate a navei.

Analistii presupun ca nava are amplasate și alte elemente pentru rachete antinavă.

De asemenea, sistemele antiaeriene VL MICA de la MBDA sunt deja montate.

„În același timp, putem observa că lansatoarele verticale pentru rachete antiaeriene VL MICA au fost deja montate pe corvetă”, se arată în mesaj.

Sistemul de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune VL MICA ar trebui să reprezinte baza apărării antiaeriene a corvetelor împotriva dronelor, rachetelor sau aeronavelor. Rachetele VL MICA dispun de două capete de căutare de ultimă generație (IR sau RF) ceea ce crește probabilitatea de lovire a țintei, indiferent de vreme sau contramăsurile inamicului.

Nava este, de asemenea, echipată cu un radar de control al focului, sonar pentru căutarea și detectarea submarinelor; un sistem de comunicații prin satelit, EW etc.

Experții sugerează că la bord ar putea fi integrate torpilele Murene 90 Impact și rachetele antinavă Harpoon sau Atmaca, notează media ucraineană.

***

Potrivit analiștilor militari turci, corveta ucraineană Hatman Ivan Mazepa din proiectul Ada, a început, pe 29 mai, primele probe pe mare.

Ucraina a planificat achiziționarea de corvete din clasa Ada, un tip de corvete dezvoltate de Turcia, pentru a-și moderniza flota navală. Conform informațiilor disponibile, Ucraina intenționează să achiziționeze cel puțin două corvete din clasa Ada.

Achiziția corvetelor din clasa Ada are ca scop întărirea capacităților navale ale Ucrainei în contextul tensiunilor regionale și al necesității de a-și proteja litoralul și interesele maritime. Aceste corvete sunt cunoscute pentru capacitățile lor de luptă anti-navă, anti-submarin și anti-aeriană, fiind echipate cu diverse sisteme moderne de arme și senzori.

Cea de-a două corvetă din clasa Ada pe care o va deține Ucraina se va numi Hatman Ivan Vihovskîi. Construcția acesteia a demarat în august 2023.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel