Submarinul rusesc Rostov pe Don a început tranzitarea Strâmtorilor Dardanele și Bosfor, îndreptându-se către Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:

Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 12.02.2022, submarinul Rostov pe Don al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a tranzitat Strâmtoarea Dardanele și a intrat în Marea Marmara.

Inițial, surse de pe rețelele de socializare anunțaseră că submarinul urmează să treacă prin strâmtorile de la Marea Neagră pe 11 februarie. Ulterior, s-a revenit asupra datei, fiind menționată perioada 11-13 februarie.

Submarinul revine în Marea Neagră după ce a îndeplinit misiuni în Marea Mediterană, în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Rostov pe Don a ieșit din Marea Neagră pe 20.06.2020. Între timp acesta a fost deplasat pentru reparații la Șantierul Naval din Kronștadt (Marea Baltică) și a desfășurat serviciul de luptă din portul Tartus din Siria.

În prezent, două din cele șase submarine diesel-electrice ale FRMN îndeplinesc misiuni în Marea Neagră (Veliky Novgorod și Stary Oskol), iar alte două se află în estul Mării Mediterane (Novorossiysk și Krasnodar).

Cel de-al șaselea submarin, Kolpino, s-a aflat în reparații planificate la Sevastopol, începând din luna octombrie 2021. În mod normal, reparațiile trebuiau să se încheie pe 01 februarie, însă reprezentanții ruși nu au mai făcut precizări în legătură cu acesta.

Este posibil ca, în zilele următoare, încă un submarin din cele două aflate în misiune în Marea Mediterană să fie adus în Marea Neagră. În acest fel, la Sevastopol și Novorossiysk se vor afla patru sau chiar cinci submarine operaționale Proiect 636.3. Trebuie precizat faptul că acestea sunt purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr.

De asemenea, pe data de 15 februarie este estimată intrarea în Marea Neagră a încă unei platforme purtătoare de rachete Kalibr. Este vorba despre fregata Amiral Kasatonov a Flotei de Nord, aflată în prezent în Marea Mediterană.

În acest fel, Rusia va concentra în Marea Neagră un număr de aproximativ 12-14 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, care ar putea fi întrebuințate în cazul unei eventuale intervenții militare împotriva Ucrainei. Acestea vor putea să lanseze, la o salvă, aproximativ 120 de rachete de acest tip.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel