Submarinul nuclear britanic HMS Vanguard, reparat în „stil rusesc” - la un pas de tragedie: Mai multe șuruburi esențiale, fixate cu lipici

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul britanic HMS Vanguard. Sursa Foto: Royal Navy
Submarinul britanic HMS Vanguard. Sursa Foto: Royal Navy

Submarinul britanic HMS Vanguard, care este supus unor lucrări de mentenanţa de mai bine de șapte ani, face subiectul un scandal de proporţii la nivelul Ministerului britanic al Apărării, deoarece câteva șuruburi au fost fixate cu .... superglue. Șuruburile nu ar fi unele banale, ci sunt cele care fixează izolația de pe țevile cu lichidul care răcește reactorul nuclear, scrie ziarul The Sun.

De asemenea, cotidianul britanic The Guardian precizează că Royal Navy a ordonat începerea unei anchete în regim de urgenţă pe fondul unor informaţii potrivit cărora muncitorii care lucrau la modernizarea submarinului britanic HMS Vanguard au reparat șuruburile rupte din camera reactorului navei folosind lipici.

Reparațiile defectuoase la țevile de răcire de la bordul HMS Vanguard au fost descoperite după ce unul dintre șuruburi a căzut în timpul unei inspecții, relatează The Sun.

Capetele șuruburilor s-au desprins inițial din cauza strângerii excesive. Dar, în loc să înlocuiască aceste şuruburi rupte, angajaţii companiei Babcock au recurs la ''o soluție rapidă'' și au decis că le pot lipi la loc.

Inginerii companiei Babcock, contractată de Ministerul britanic al Apărării pentru a repara submarinul HMS Vanguard, au susţinut că a fost o eroare de procedură, dar nu au menționat natura defectuoasă a reparației.

O sursă din cadrul  Royal Navy a declarat pentru ziarul britanic ca: "Este o rușine. Nu poți face economii în domeniul nuclear. Standardele sunt standarde. Standardele nucleare nu sunt niciodată compromise".

 

Submarinul  HMS Vanguard, la un pas de tragedie

 

Șuruburile lipite țineau izolația la locul ei pe țevile de răcire din reactorul nuclear și au fost găsite chiar în momentul în care muncitorii erau gata să pornească pentru prima dată reactorul la putere maximă, a relatat ziarul.

Anchetatorii vor cerceta modul în care s-au făcut reparaţii la submarinul HMS Vanguard pentru a afla când au avut loc lucrările la și cine a fost responsabil în cele din urmă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat că un "defect" a fost găsit pe HMS Vanguard când se afla în docul uscat și că acesta a fost "raportat și reparat cu promptitudine".

Purtătorul de cuvânt a declarat că secretarul apărării, Ben Wallace, s-a întâlnit cu directorul executiv al Babcock, David Lockwood, "pentru a cere asigurări cu privire la lucrările viitoare" care urmează să fie făcute la bordul submarinului.

Babcock este al doilea cel mai mare contractor al Ministerului britanic al Apărării și are contracte de miliarde de lire sterline pentru întreținerea flotelor de submarine Astute și Vanguard ale Royal Navy. În total, Marea Britanie are patru submarine nucleare din clasa Vanguard - Vanguard, Victorious, Vigilant și Vengeance, toate înarmate cu rachete balistice nucleare Trident.

Reparația celui mai vechi dintre ele, submarinul Vanguard, lansat în 1992 și care a dat numele unei întregi clase de submarine, a fost lansată în 2015, la un cost de peste 300 de milioane de lire sterline [peste 370 de milioane de dolari]. Timpul de reparații al submarinului a fost depășit cu patru ani - nava a fost repusă în serviciu abia după șapte ani de la începerea reparațiilor, în iulie 2022.

Din 2028, submarinele din clasa Vanguard vor fi înlocuite cu submarine din clasa Dreadnought, subliniază The Sun. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel