Submarinele nucleare rusești sunt din ce în ce mai prezente în proximitatea coastelor americane

Ionel Copcea |
Data publicării:
Submarine ale Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Submarine ale Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Publicația americană Newsweek a anunțat faptul că, în timp ce războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina continuă să se dezvolte, comandanții și observatorii militari ai Statelor Unite trag un semnal de alarmă cu privire la activitatea flotei de submarine a Rusiei aflate la mii de mile distanță, în largul coastelor SUA.

Pe tot parcursul războiului, care a început când Putin a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei vecine în februarie anul trecut, a existat o acumulare de forțe militare rusești în Marea Neagră. De asemenea, a existat o prezență tot mai mare a submarinelor rusești în largul coastelor SUA și în Marea Mediterană.

Marina rusă include una dintre cele mai diverse flote de submarine din lume. Unele dintre acestea sunt capabile să transporte rachete balistice cu focoase nucleare, pe care Moscova le consideră cheia descurajării strategice.

Națiunea a lucrat pentru a-și îmbunătăți flota de submarine de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. În special în ultimii ani, Moscova a produs o serie de submarine care au capacitatea de a atinge cele mai critice ținte din SUA și Europa continentală.

În luna decembrie a anului trecut, Vladimir Putin a declarat că țara sa va construi mai multe submarine cu propulsie nucleară, “care vor asigura securitatea Rusiei pentru deceniile următoare”.

“Există indicii potrivit cărora submarinele rusești cu propulsie nucleară au fost desfășurate în largul coastelor Statelor Unite, în Marea Mediterană, precum și în alte locuri de-a lungul periferiei Europei”, a declarat pentru Newsweek, Michael Peterson, directorul Institutului pentru Studii Maritime din Rusia (RMSI), care efectuează cercetări asupra problemelor militare și economice legate de oceanele lumii.

“Dislocarea acestora amintește de desfășurarea submarinelor în stil sovietic în timpul Războiului Rece”, a precizat Peterson.

Anul trecut, în luna octombrie, generalul Forțelor Aeriene americane Glen VanHerck, care conduce Comandamentul de Nord al SUA (NORAD), a avertizat despre prezența tot mai mare a submarinelor rusești cu propulsie nucleară din clasa Severodvinsk în largul coastelor SUA. Acesta a catalogat Rusia drept principala amenințare la adresa securității țării.

“Tocmai au mutat primul lor submarin din clasa Severodvinsk în Pacific”, a declarat Van Herck la o conferință a armatei SUA.

“Un alt submarin este în Marea Mediterană chiar acum și altul este în drum spre Atlantic. Aceasta va reprezenta o amenințare persistentă, apropiată, capabilă să transporte un număr semnificativ de rachete de croazieră de atac, ce ne pot amenința patria”, a precizat VanHerck.

Cu o lună mai devreme, analistul OSINT și naval HI Sutton declarase că există o acumulare a forțelor Marinei ruse în Marea Mediterană.

În 2021, VanHerck a descris submarinele rusești ca fiind “la egalitate” cu submarinele interne în ceea ce privește zgomotul.

În februarie 2020, viceamiralul marinei americane Andrew “Woody” Lewis a declarat pentru Institutul Naval al SUA și Centrul de Studii Strategice și Internaționale că prezența tot mai mare a activității submarinelor rusești în Oceanul Atlantic înseamnă că serviciul său nu mai ia în considerare Coasta de Est ca o zonă “necontestată” sau “un refugiu sigur” pentru navele sale.

“Am văzut un număr din ce în ce mai mare de submarine rusești desfășurate în Atlantic, iar aceste submarine sunt mai capabile ca niciodată, desfășurându-se pe perioade mai lungi de timp, cu sisteme de arme mai letale”, a spus Lewis la acea vreme.

“Marinarii noștri au acum mentalitatea că nu mai sunt necontestați și se așteaptă să opereze alături de concurenții noștri în fiecare misiune”, a precizat acesta.

Potrivit Newsweek, Forțele Navale ale SUA sunt, de asemenea, în curs de modernizare. Acestea dispun de un total de 64 de submarine, inclusiv 50 de submarine de atac cu propulsie nucleară, care sunt însărcinate cu angajarea și distrugerea navelor inamice, sprijinirea operațiunilor pe uscat și a grupărilor de portavioane, precum și cu efectuarea misiunilor de cercetare, conform inițiativei nonprofit privind amenințarea nucleară.

SUA au început să construiască cel mai mare și mai avansat submarin cu propulsie nucleară purtător de rachete balistice (SSBN), din clasa Columbia, în iunie 2022.

De asemenea, trei dintre cele mai puternice submarine de atac ale țării au fost dislocate de Marina SUA în iulie 2021.

Și în luna octombrie 2022, Marina SUA și-a desfășurat cel mai secret SSBN din clasa Ohio în Marea Arabiei. Fostul submarinist Tom Shugart, senior adjunct la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, a spus că “desfășurarea sa a fost făcută cu scopul de a arăta oricui trebuie să i se reamintească că SUA este dispusă și capabilă să trimită în secret SSBN-uri în aproape orice zonă oceanică pe care o alege”.

După cum au informat jurnaliștii Newsweek, totuși, amploarea exactă a activității submarine a Rusiei rămâne neclară, deși Peterson a spus că a existat o creștere evidentă în ultimii 20 de ani.

Peterson a remarcat, totuși, că, în opinia sa, Forțele Navale ale Rusiei vor avea “anumite slăbiciuni” cel puțin în următorii trei până la cinci ani din cauza războiului lui Putin din Ucraina.

“Marina rusă rămâne fără muniții și cred că acest lucru este destul de clar. Campania lor împotriva țintelor strategice ale infrastructurii ucrainene a încetinit. Nu mai trag la fel de des și cred că acesta este un indiciu că rămân fără arme sau că acestea sunt insuficiente”, a declarat Peterson pentru Newsweek.

“Deci aceasta va fi o slăbiciune în următorii câțiva ani, până când conflictul se va termina și Marina rusă va putea să se refacă”, a concluzionat Peterson.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel