Vorbind la conferința Partidului Conservator de la Manchester, ministrul britanic al Apărării, Grant Schapps, a anunțat duminică finalizarea unui contract de 4 miliarde de lire sterline (4,9 miliarde de dolari, 4,6 miliarde de euro) cu BAE Systems pentru a începe lucrările la un nou submarin de atac AUKUS cu propulsie nucleară, scrie Reuters.
BAE Systems, cel mai mare producător de armament din Marea Britanie, a declarat că finanțarea anunțată duminică se va derul până în 2028, ceea ce înseamnă că ar putea începe lucrările detaliate la proiect.
„Această finanțare întărește sprijinul guvernului pentru întreprinderea noastră submarină din Marea Britanie și ne permite să maturizăm designul și să investim în competențe și infrastructură critice pentru a susține securitatea noastră națională pe termen lung”, a declarat directorul executiv al BAE Systems, Charles Woodburn.
Primele submarine vor fi făcute în Marea Britanie, apoi în Australia
După Brexit, Marea Britanie - care va opera și submarinele- și-a mutat atenția asupra regiunii Indo-Pacific, atât în ceea ce privește postura de securitate, cât și relațiile comerciale.
Ca parte a așa-numitului pact de securitate AUKUS (Australia-Marea Britanie-SUA), partenerii vor furniza submarine nucleare Australiei începând cu începutul anilor 2030, în încercarea de a contracara ambițiile militare chineze tot mai mari în Indo-Pacific.
Compania spune că va începe fabricarea noului submarin cu propulsie nucleară la sfârșitul acestui deceniu și va începe livrarea la sfârșitul anilor 2030.
Până atunci, SUA și Marea Britanie s-au angajat să staționeze o prezență rotativă a submarinelor nucleare în Australia , deoarece se îngrijorează de ambițiile chineze în regiune.
Primele submarine vor fi construite în Marea Britanie, iar producția ulterioară se va muta în Australia în anii 2040.
Pactul de securitate AUKUS a supărat atât pe chinezi, cât și pe unii aliați din NATO
Canberra, Londra și Washington au anunțat pentru prima dată alianța de securitate AUKUS pe 15 septembrie 2021, spunând că va cuprinde domenii de activitate precum inteligența artificială, mecanismele cibernetice, războiul electronic, tehnologiile contra-hipersonice, cuantice și capabilitățile submarine.
China a catalogat pactul ca având o „mentalitate de Război Rece”.
Crearea alianței a determinat o ruptură între Franța și Australia, care anterior promiseseră să achiziționeze submarine nucleare în valoare de 56 de miliarde de euro de la Paris.
Canberra, care a anulat contractul fără preaviz - determinând Parisul să-și recheme ambasadorul după ceea ce ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a numit o „înjunghiere în spate” – a acceptat ulterior să plătească despăgubiri în valoare de 555 de milioane de euro contractantului francez de apărare Naval Group pentru inversare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News