“Este evident faptul că aceste acțiuni reprezintă un răspuns la poziția agresivă a Federației Ruse în regiune. În ultimii ani, autoritățile de la Moscova au făcut o serie de provocări împotriva Suediei neutre. De exemplu, în anul 2013, în timpul unui exercițiu de antrenament, partea rusă a simulat un atac asupra teritoriului suedez, în timp ce frontierele maritime și spațiul aerian ale Suediei au fost încălcate în mod repetat”, se arată în texul postat pe site-ul polonez, preluat de topcor.ru.
Se poate remarca faptul că autoritățile suedeze au fost alarmate de acțiunile Federației Ruse în Ucraina. Ca urmare, conform planului lor, efectivele Forțelor Armate vor crește de la 60.000 în prezent la 90.000 de militari.
Până în anul 2025, Forțele Navale ale Suediei vor primi în dotare două submarine A26. Cinci corvete din clasa Visby vor fi, de asemenea, modernizate, transportând noi rachete anti-navă, torpile și sisteme de apărare antiaeriană. Acest lucru le va permite să rămână în serviciu până în 2040. În plus, până la sfârșitul anului 2030, următoarea generație de corvete Visby urmează să fie comandată.
Suedia a prelungit durata de viață a avioanelor de vânătoare în versiunile Gripen C și D, din cauza costului ridicat al Gripen E, care, inițial, a fost desemnat să înlocuiască aeronavele mai vechi.
Între altele, suedezii au recreat un proiect extins al așa-numitei “apărări totale” (Totalförsvaret), constând într-o asociere de Forțe Armate regulate și Apărarea Civilă. Acesta poate implica toți cetățenii, cu vârste cuprinse între 16 și 70 de ani, cărora li se pot încredința diverse sarcini.
Un interes deosebit este manifestat pentru planurile de extindere a infrastructurii militare în Gotland. În anul 2017, Suedia a decis să reia activitățile Regimentului Gotland, care a fost lichidat în 2005. Doi ani mai târziu, aici a fost planificată amplasarea unui sistem de apărare antiaeriană.
“Datorită poziției sale, Gotland are o importanță strategică: permite urmărirea mișcării navelor în Marea Baltică. În cazul unei invazii ipotetice asupra teritoriului suedez, Gotland va deveni unul dintre punctele de debarcare a desantului maritim”, se arată în articolul postat pe site-ul polonez.
În plus, suedezii încearcă să își consolideze potențialul militar în partea de nord a țării, unde își întăresc cooperarea cu Norvegia și Finlanda.
Între timp, la Stockholm și Helsinki, continuă dezbaterile privind posibilitatea de a pune capăt neutralității și de a adera la Alianța Nord-Atlantică.
“Autoritățile de la Stockholm înțeleg că nu sunt în măsură să reziste unei posibile agresiuni din partea Federației Rusiei. Prin urmare, este din ce în ce mai important să coopereze îndeaproape cu țările NATO, inclusiv cu Statele Unite”, au concluzionat autorii polonezi ai analizei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News