Turcia încearcă să încheie o serie de acorduri cu Germania, în sectorul achiziţiilor de tehnică militară, printre care se numără şi construirea unei flote de submarine și piese de schimb pentru tancurile Leopard ale Forţelor Armate Turce.
Publicaţia turcă Ahval News precizează că o flotă puternică de submarine turceşti – formată din submarine Type 214 fabricate în Turcia – ar face ca Atena să piardă din avantajul său militar, atât în Marea Egee, cât și estul Mediteranei.
Vorbind la conferința online Europa 2021, Mitsotakis a reamintit despre sancțiunile SUA asupra industriei de apărare a Turciei, după achiziționarea de către Ankara a mai multor S-400 rusești.
Statele Unite au suspendat achiziția de către Turcia a avioanelor de luptă F-35, în anul 2019, ca răspuns la achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Rusia. Washington, în decembrie anul trecut, a introdus unele măsuri punitive care vizează Direcția Industriilor de Apărare din Turcia (SSB) și pe șeful acesteia, İsmail Demir. Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.
Potrivit sursei citate, ministrul grec al apărării Nikos Panagiotopoulos a cerut ministrului german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer să suspende vânzarea de submarine către Turcia, dar omologul său german a respins solicitarea acestuia.
Turcia construiește o flotă de șase noi submarine Type 214, ca parte a unui contract semnat în 2009 cu compania germană ThyssenKrupp Marine Systems. Construcția primului submarin din clasa TCG Piri Reis – aşa cum au botezat-o turcii – a început în anul 2015 şi a fost prezentat în decembrie 2019.
,,Programul de construire și vânzare către Turcia a celor șase submarine de Type 214 nu poate fi oprit - sau chiar întârziat - deoarece compania Thyssen este obligată prin contracte semnate din 2002", a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer pentru National Herald.
Grecia, Cipru și Franța cer Germaniai să înceteze exporturile de arme către Turcia
Grecia, Cipru și Franța solicită Germaniei să înceteze exporturile de arme către Turcia până când Ankara pune capăt discuţiilor contradictorii cu Grecia și soluţionează problema exploatării zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mediteranei, într-o zonă pe care Atena o consideră că s-ar afla sub jurisdicţia sa.
După întâlnirea de marți cu omologul său german Annegret Kramp-Karrenbauer, la Berlin, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că cele două țări urmează să întreprindă pași concreți în politica bilaterală de apărare și securitate.
Refuzul Germaniei de a sancţiona Turcia pentru comportamentul său agresiv în Marea Mediterană, a determinat Grecia, în anul 2020, să strângă relaţiile cu Franţa. Anul 2020 a fost un alt semnal care a confirmat sprijinul Franței pentru Grecia. Ministrul grec al Apărării, Nikolaos Panagiotopoulos, a purtat anul trecut discuţii cu omologul său francez pentru ca Parisul să vândă Atenei 18 avioane de luptă Rafale.
În urmă cu două săptămâni, Grecia și Franța au semnat un contract oficial pentru achiziționarea a 18 aeronave Rafale. Tranzacția a venit pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Atena și Ankara, Parisul manifestându-și susținerea pentru partea elenă.
Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la circa 2,5 miliarde de euro şi presupune furnizarea de către Paris a 18 avioane Rafale (12 second-hand şi 6 noi), construite de Dassault Aviation. Contractul prevede și suport logistică şi cursuri de pregătire pentru piloţi şi tehnicieni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News