Sub nasul României: Cum construiește la Kogălniceanu o companie controlată de Rusia, într-o bază cu trupe SUA. Și ce se mai aude de sistemul Patriot „donat” Ucrainei?

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force

Într-un editorial publicat pe platforma Newsmax, Excelența Sa Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA în România, a subliniat că, deși România a făcut progrese semnificative după 1989, Revoluția nu a fost complet finalizată. Influența negativă a Rusiei și relațiile continue cu China comunistă pun în pericol progresele economice și democratice ale României și afectează credibilitatea sa ca aliat al SUA și NATO.

Potrivit acestuia, situația s-a agravat în ultimii trei ani și jumătate din cauza lipsei de leadership și viziune din partea SUA, ceea ce a diminuat capacitatea României de a rezista presiunilor externe. Influența chineză și rusă a crescut inclusiv în domenii strategice precum cel al securității naționale, în serviciile de informații, economie și structura socială a României, iar progresele realizate în timpul administrației Trump pentru a combate aceste influențe au fost anulate, susține ambasadorul Zuckerman. Ca urmare, România a făcut pași înapoi în această perioadă.

2. Adrian Zuc... (adrian-zuckerman_09758800.png)

Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, în studiourile DefenseRomania

„România a făcut multe progrese în direcția corectă după Revoluția din 1989.

Cu toate acestea, Revoluția nu a fost niciodată finalizată în România.

Influența malefică a Rusiei, datorată proximității geografice față de România, și relația continuă a României cu China comunistă creează numeroase probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum și credibilitatea sa ca aliat al SUA și NATO.

Această situație s-a agravat în ultimii trei ani și jumătate din cauza lipsei de leadership și viziune din partea SUA.

Hotărârea și capacitatea României de a face față presiunilor și influențelor maligne din partea Chinei comuniste și a Rusiei au fost diminuate.

Influența chineză și rusă în sectorul apărării naționale a României, serviciilor de informații, economie și structura socială a crescut.

Progresele realizate în timpul administrației Trump pentru a diminua și respinge influența chineză și rusă au fost anulate.

Ca urmare, România a făcut pași înapoi în ultimii trei ani și jumătate.", a scris fostul ambasador Adrian Zuckerman, într-un editorial semant pentru Newsmax.com. 

 

Întârzierea de a dona Patriot Ucrainei, motiv de îngrijorare? Zuckerman: Momentan putem doar specula

 

3. Imagini di... (patriot-romania_49715300.png)

Imagini din timpul primelor trageri cu sisteme Patriot de către Armata României. Foto: Video MApN

Ambasadorul a punctat că România, ca și alți aliați ai SUA, a fost solicitată recent de guvernul american să trimită o baterie de rachete Patriot în Ucraina. După mai multe săptămâni de deliberări, România a acceptat, dar Ministerul Apărării Naționale nu a efectuat încă livrarea, iar motivul acestui refuz rămâne îngrijorător.

„Din păcate, există numeroase astfel de exemple, dar unele dintre cele mai recente și semnificative ies în evidență. România, asemenea altor aliați ai SUA, a fost recent solicitată de guvernul american să trimită o baterie de rachete Patriot în Ucraina.

După săptămâni, dacă nu chiar mai mult, de deliberări ale Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), România a acceptat să livreze o baterie Patriot în Ucraina.

Decizia a fost anunțată public în mijlocul lunii iunie 2024 de președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, până în prezent, Ministerul Apărării Națională din România a refuzat să facă livrarea.

Motivul acestui refuz poate fi doar speculat, dar rămâne îngrijorător.

România a achiziționat și plătit pentru șapte baterii Patriot acum mai bine de patru ani, în timpul administrației Trump.

Până în prezent, au fost livrate patru baterii Patriot, două sunt operaționalizate și două nu, din diverse motive.

Bateria Patriot care urma să fie livrată în Ucraina este una dintre cele două nefuncționale. Cele trei baterii Patriot rămase urmează să fie livrate la o dată viitoare, încă nespecificată.

Administrația Biden/Harris este încă pe un program de producție militară în timp de pace și nu poate oferi informații despre când vor fi livrate bateriile Patriot rămase.", a punctat ambasadorul. 

 

Baza militară Mihai Kogălniceanu, construită de o companie influențată de un oligarh rus: Oleg Deripaska, apropiat de Putin și aflat sub incidența sancțiunilor

 

4. Baza 57 Ae... (baza_mihail_kogalniceanu_03603600.jpg)

Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Dobrogea, România. Foto: Agerpres

Ambasadorul a arătat că baza militară Mihai Kogălniceanu, folosită de majoritatea forțelor SUA din România, este construită de o firmă românească, împreună cu Strabag, o companie austriacă, ale cărei acțiuni sunt deținute în mare parte de Oleg Deripaska, un oligarh rus aflat sub incidența sancțiunilor și apropiat al lui Vladimir Putin. Ambasadorul a exprimat îngrijorarea privind securitatea bazei, având în vedere influența unui oligarh rus asupra companiei care construiește la Kogălniceanu, și se arată siderat cum România, SUA și NATO permit unei asemenea companii să aibă acces la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”..

„Baza militară Mihai Kogălniceanu ("MK"), folosită de majoritatea forțelor militare ale Statelor Unite și NATO din România, trece printr-un proces de extindere, va fi de zece ori mai mare.

Lucrările de construcție sunt realizate de o societate mixtă între o firmă de construcții din România și una austriacă: Strabag.

Cel mai mare acționar al Strabag, direct și indirect, este un oligarh rus aflat sub incidența sancțiunilor și apropiat al lui Vladimir Putin, Oleg Deripaska.

Este greu de înțeles cum forțele americane și NATO vor putea folosi în condiții de maximă securitate o bază construită de o companie de construcții influențată de un oligarh rus sancționat.

Este și mai greu de justificat cum un aliat al SUA și un stat membru NATO permite unei companii de construcții sub influența unui oligarh rus să aibă acces la baza sa militară principală, unde efectuează lucrări de construcție.", a scris ambasadorul. 

 

Influența chineză în România: De la Lenovo la companii care au amplasate camere de luat vederi în baze militare și la Cotroceni

 

5. -imagine fara descriere- (imagine-ilustrativa-china-spionaj_23326600.jpg)

„România, după multă presiune în timpul administrației Trump, a adoptat o lege care protejează rețelele de comunicații de atacuri cibernetice din partea Chinei și a interzis Huawei, ZTE și alte companii chineze comuniste din infrastructura 5G și alte rețele de telecomunicații din România.

Cu toate acestea, în august 2023, Consiliul de Securitate Națională al României a acordat Lenovo, o companie tehnologică chineză comunistă, o excepție specială pentru a participa la licitația pentru construirea infrastructurii 5G din România.

Ambasadorul Zuckerman denunță poziția unui general român în CSAT care a declarat că Lenovo este o companie din Hong Kong și nu este astfel supusă legilor chineze comuniste.

Aceasta nu doar că distorsionează realitatea actuală din Hong Kong, dar nu reflectă corect structura reală de proprietate a Lenovo și interesele chineze comuniste, arată ambasadorul

Toate companiile chineze sunt obligate prin lege să împărtășească orice informație aflată în posesia lor cu guvernul chinez", a adăugat ambasadorul. 

 

Hikvision, o sursă de spionaj?

 

6. Foto: Mini... (china-militari_33770800.jpg)

Foto: Ministerul Apărării din China

Acuzele însă merg mai departe. Ambasadorul a notat că Hikvision, producător chinez de camere de supraveghere, a fost o sursă majoră de spionaj și o preocupare globală pentru SUA, NATO și aliații lor. În România, multe camere de supraveghere utilizate în birouri guvernamentale, baze militare și chiar la palatul prezidențial sunt fabricate de Hikvision, iar imaginile pot fi accesate în timp real de Beijing odată ce sunt conectate la internet. 

„Hikvision, producătorul chinez de camere de supraveghere, a fost o sursă de spionaj și o mare preocupare globală pentru SUA, NATO și aliații lor.

Cu toate acestea, în România, multe, dacă nu chiar majoritatea, camerelor de supraveghere de la birouri guvernamentale, facilități, baze militare și palatul prezidențial sunt fabricate de Hikvision. Odată ce aceste camere sunt conectate la internet, toate imaginile pot fi accesate în timp real de Beijing.

De asemenea, chinezii au multe alte centre de afaceri și influență în România.

De exemplu, există mai multe centre Confucius, institute culturale și altele asemănătoare.

Nu este întâmplător că cel mai nou centru cultural chinez a fost deschis chiar peste drum de Centrul de Securitate Cibernetică a României", a scris ambasadorul. 

 

România are nevoie de leadership real, viziune și suport din partea Statelor Unite

 

7. Sursă foto... (sua-romania-armata-romana-us-army-copy_54360500.jpg)

Sursă foto: DefenseRomania

Adrian Zuckerman a afirmat că, deși România a făcut progrese semnificative din 1989, este necesar un efort suplimentar pentru a elimina influența negativă a Chinei și Rusiei în guvernul și societatea românească. România nu poate realiza acest lucru pe cont propriu și are nevoie de leadership, viziune și sprijin din partea Statelor Unite, care, din păcate, s-au confruntat cu o criză de leadership în ultimii trei ani și jumătate, afectând negativ nu doar România, ci și alte țări.

„România a făcut progrese mari din 1989.

Cu toate acestea, este nevoie de mult mai mult. Influența malefică a Chinei și Rusiei în guvernul și în societatea românească trebuie eliminată.

România nu poate face asta singură.

Are nevoie de leadership real, viziune și suport din partea celui mai bun și apropiat aliat, Statele Unite.

Din păcate, lipsa de leadership din partea Statelor Unite în ultimii trei ani și jumătate a avut un impact negativ nu doar asupra României, ci asupra multor alte țări la nivel global.

Adrian Zuckerman a fost ambasadorul Statelor Unite în România între 2019 și 2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel