SUA, val de sinucideri printre Navy Seals. La origine, leziuni cerebrale cauzate de explozii

Sursă foto: NavySeals.com
Sursă foto: NavySeals.com

Militarii americani din Navy Seals sunt o structură specială legendară a Marinei SUA, folosită inclusiv în misiunea care l-a eliminat pe Osama bin Laden. Cu toate acestea, aceștia se numără și printre principalele victime ale unui val de sinucideri, cauzat de leziunile cerebrale suferite în timpul misiunilor și antrenamentelor. 

O anchetă a New York Times a dezvăluit mai multe povești dramatice a militarilor care au făcut parte din Navy Seals.

În ultimul deceniu, cel puțin 12 membri ai forțelor speciale ale Marinei SUA și-au luat viața în timpul serviciului sau la scurt timp după ce au terminat-o.

Analizele efectuate asupra creierului lor au arătat că acesta a fost afectat serios de explozii, dar nu  de cele ale armelor inamice, pentru că nimeni nu fusese rănit în luptă, în ciuda faptului că toți participaseră la acțiuni de război.

Ceea ce îi afectase, până la punctul în care nu mai suportau să rămână în viață, era propriul lor echipament. Expunerea la arme - bombele, explozivii pe care i-au folosit - le-a afectat creierul - provocând aceste leziuni invizibile - până la punctul în care singura cale de ieșire găsită a fost sinuciderea.

De exemplu, povestea dramatică a sublocotenentului David Metcalf, care a murit în garajul casei sale din Carolina de Nord în 2019, după aproape 20 de ani de serviciu. Pe 2 ianuarie, David adunase lângă el o grămadă de cărți despre „leziunile creierului” și înregistrase un bilet în care spunea: „Lapsusuri, incapacitatea de a recunoaște oamenii, schimbări bruște de dispoziție, dureri de cap, impulsivitate, oboseală. Anxietatea și paranoia nu sunt ceea ce am fost, ci ceea ce am devenit și fiecare dintre aceste simptomele înrăutățesc”.

Așa că s-a împușcat, intenționat în inimă, pentru a muri fără a-și deteriora creierul, pe care a vrut să-l lase intact pentru a fi analizat de un laborator al Departamentului de Apărare din Maryland.

Apoi a fost efectuată examinarea, scoțând la iveală o serie de leziuni neobișnuite, asociate în general cu cei expuși la puternicele unde de șoc provocate de explozii. Problema este că rezultatele nu au ajuns niciodată la conducerea SEAL și nici mesajul disperat lăsat de Metcalf. Prin urmare, nimeni nu s-a obosit să înțeleagă și situația.

Nici măcar familia lui nu fusese informată. Soția lui Metcalf știa despre mesajul lăsat de acesta, dar credea că acesta a ajuns la vârful armatei, măcar pentru a-și ajuta colegii care mai trăiau.

Ancheta NYT este un semnal de alarmă, atât pentru a-i ajuta pe cei care au suferit deja, cât și pentru a preveni producerea unor astfel de leziuni la cei care sunt încă în serviciu și folosesc arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel