SUA vor trimite muniţii cu fragmentație în Ucraina. Cine interzice munițiile cu dispersie și cine nu?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Muniție cu dispersie. Foto: Оперативне командування "Північ" / Operational Command “North”, facebook
Muniție cu dispersie. Foto: Оперативне командування "Північ" / Operational Command “North”, facebook

Statele Unite au anunțat vineri că vor furniza Ucrainei muniții cu dispersie/fragmentație, interzise pe scară largă pentru contraofensiva sa împotriva forțelor ruse invadatoare.

Informația privind decizia liderilor americani de a trimite astfel de muniție în Ucraina apăruse încă de acum câteva zile, dar aseară a fost făcut anunțul oficial: SUA vor trimite muniții cu dispersie în Ucraina.

Președintele Biden și-a justificat vineri decizia de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie, care sunt interzise de mulți dintre cei mai apropiați aliați ai Americii, spunând că este o decizie dificilă, dar „ucrainenii rămân fără muniție” în lupta împotriva forțelor ruse, scrie NYT.

Reacția Rusiei a fost previzibilă și a criticat decizia administrației Biden, deși Moscova folosește pe teritoriul Ucrainei atât bombe cu dispersie, cât și alte tipuri de muniții precum bombe termobarice, cu fosfor sau incendiare.

Grupurile pentru drepturile omului și secretarul general al Națiunilor Unite au pus sub semnul întrebării decizia Washingtonului cu privire la muniții, parte a unui pachet de securitate de 800 de milioane de dolari.

Munițiile cu fragmentație / muniții cu sub muniții

Statele semnatare ale Convenției

Munițiile cu dispersie „se vor livra într-un interval de timp care este relevant pentru contraofensivă”, a declarat reporterilor un oficial al Pentagonului. Muniția este livrată în special pentru a debloca tranșeele care blochează contraofensiva Ucrainei.

Munițiile cu dispersie sunt interzise de peste 110 de țări. Rusia, Ucraina și Statele Unite nu au semnat Convenția privind munițiile cu dispersie, care interzice producerea, stocarea, utilizarea și transferul armelor. De altfel, nici majoritatea statelor din Flancul Estic, printre care și România, nu au semnat documentul.

Munițiile cu dispersie pot fi lansate ca bombe din avioane sau din obuziere sau lansatoare de rachete. Acestea conțin sute de submuniții mai mici, care se împrăștie pe suprafețe mari, care variază ca mărime de la câteva terenuri de fotbal la câteva hectare de teren.

Cine produce muniții cu dispersie?

Producători muniții cu dispersie / the-monitor.org

Șaisprezece țări produc în prezent muniții cu dispersie și încă nu s-au angajat să oprească producția, conform raportului Coaliției pentru muniții cu dispersie. Acestea sunt Brazilia, China, Egipt, Grecia, India, Iran, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Polonia, România, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Turcia și Statele Unite.

Forțele ruse au desfășurat cel puțin două tipuri de muniții cu dispersie nou dezvoltate în Ucraina anul trecut, continuă raportul Cluster Munition Coalition.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel