SUA își va înarma navele cu rachete Patriot. Interceptoarele PAC-3 MSE ar urma să contracareze rachetele hipersonice ale Chinei

O reprezentare a lansării unei rachete PAC-3MSE de pe distrugătorul de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke. Sursa foto: Lockheed Martin
O reprezentare a lansării unei rachete PAC-3MSE de pe distrugătorul de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke. Sursa foto: Lockheed Martin

Un oficial american a declarat pentru Reuters că integrarea la bordul navelor a interceptorilor PAC-3 MSE, folosiți de sistemul terestru Patriot, anticipează progresele tehnologice ale rachetelor chinezești.

SUA se teme de posibilele arme hipersonice anti-navă ale Chinei și evaluează adaptarea navelor cu rachete interceptoare Patriot (PAC-3 MSE), capabile să contracareze astfel de amenințări.

Nu se știe exact de câte interceptoare PAC-3 va avea nevoie Marina, dar cererea pe plan mondial este urașă, a declarat Tom Karako, expert în apărarea antirachetă la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

El a spus că există un interes puternic din partea guvernelor străine, adăugând că Armata SUA vrea să dubleze producția în următorii ani.

SUA au ales Japonia, un aliat cheie, ca locație pentru producția comună de rachete Patriot , iar Lockheed Martin dorește să stabilească o nouă linie de producție pentru cei care caută rachete în Florida, au declarat pentru Reuters surse de încercare.

 

Rezultate excelente în Ucraina

Integrarea rachetelor fabricate de Lockheed Martin în apărarea aeriană a navelor vine pe măsură ce China își modernizează rapid armata și ca urmare a eforturilor de succes de apărare antirachetă din Ucraina și Orientul Mijlociu.

SUA vor să folosească rachetele PAC-3 ca o ”plasă de siguranță” pentru sistemele antirachetă care nu au fost testate în luptă împotriva unor astfel de arme hipersonice.

Deși PAC-3 are o rază mai scurtă de acțiune decât rachetele SM-6 ale Marinei și nu poate ajunge în spațiu, rachetele Patriot sunt mai manevrabile și au tehnologia ”hit-to-kill” prin care ținta este distrusă prin impactul direct. De asemenea, PAC-3 au fost deja testate în luptă, doborând rachete hipersonice în Ucraina.

”Aceste calități „completează foarte bine rachetele existente pe o navă americană”, PAC-3 fiind capabile să lovească mai ușor rachetele balistice de mare viteză, care efectuează manevre, a spus directorul programului SUA.

Marina a declarat pentru Reuters că „Sunt necesare mai multe teste, care vor include lansarea PAC-3 MSE de pe o navă și validarea comunicării cu radarul SPY-1”, senzorul principal al sistemului de rachete Aegis.

Cea mai sofisticată rachetă balistică anti-navă a Beijingului, DF-27, are caracteristici hipersonice și poate fi manevrată pe traseul către țintă.  DF-27 a fost testată în 2023. Raportul militar al Pentagonului din acel an spunea că arma era „în dezvoltare”.

 

Amenințare în creștere

 

Un interceptor PAC-3 dintr-un sistem de rachete Patriot, folosit în principal de armata SUA și de statele aliate pentru apărarea aeriană terestră, a fost testat în luna mai pe o „navă Aegis virtuală” folosind un lansator vertical Mk 70, dar nu a fost desfășurat pe nave navale.

Lansatoarele Mk 70 Mod 1 containerizate ale Marinei SUA / Armata SUA

Cu toate acestea, în ultimul an, a interceptat numeroase amenințări balistice și avioane în Orientul Mijlociu și Ucraina, inclusiv rachetele avansate Kinjal ale Rusiei , făcându-l atractiv pentru Marină , au spus oficialii apărării și oameni familiarizați cu subictul.

Racheta PAC-3 este, de asemenea, mult mai mică decât un SM-6 sau SM-3, cântărind aproximativ 300 kg, comparativ cu 1.500 kg pentru SM-6 și este cu aproximativ 9 cm mai mic în diametru.

Costul pe rachetă variază în funcție de client și de tranzacție, dar ambele sunt de aproximativ 4 milioane de dolari fiecare, conform estimărilor.

Foto ilustrativ: Rachete hipersonice DF-17 ale Chinei

China a dezvoltat deja un arsenal formidabil de rachete balistice anti-navă , inclusiv „carrier killer” DF-21D și focoase anti-navă pentru rachetele sale balistice cu rază intermediară (IRBM) DF-26.

Racheta hipersonică DF-27, despre care Pentagonul spune că ar putea ajunge până la 8.000 km, se pare un focos aerodinamic care poate manevra pentru a evita apărarea și poate chiar lovi mai ușor o țintă în mișcare, a spus Tim Wright de la Institutul Internațional de Studii Strategice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel