SUA au trimis tancuri Abrams în România, dar ne confruntăm cu o provocare greu de combătut: Infrastructura

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

În contextul în care rolul tancului în acțiunea de luptă modernă este reevaluat, și am văzut cazul conflictului din Nagorno-Karabah unde dronele azere au jucat un rol decisiv în câștigarea războiului, general locotenent (r) dr. Virgil Bălăceanu, în cadrul unui interviu pentru DefenseRomania, a atras atenția și asupra problemelor de infrastructură.

„La ora actuală se reconsideră destul de consistent rolul tancului în acțiunea de luptă modernă a secolului XXI. Germania, producătorul faimoaselor Leopard a stopat reducerile de tancuri din înzestrare Forțelor Terestre Germane„ iar „programe la nivelul UE care trebuiau să modernizeze tancuri cu fonduri europene au ajuns într-un impas pentru că nu mai avem un excedent prea mare de tancuri în rândul statelor membre NATO din Europa”. 

Cu toate acestea, generalul (r.) este convins că tancurile vor configura acțiunea militară și în viitor. În aceste condiții amintim că Bulgaria  a demarat un program de modernizare a tancurilor T-72 iar Ungaria achiziționează Leopard 2. La acest capitol, România a rămas puțin în urmă.

CITEȘTE ȘI: Mobilitatea militară și infrastructura de transport a României, teme ale unui workshop la care a participat ministrul Ciucă 

 

România se confruntă cu probleme de infrastructură în ceea ce privește transportul de tehnică militară

 

Însă revenind la problemele legate de acest tip de armă, generalul român subliniază că „una din preocupările deosebite ale comandamentelor militare recent create pentru Atlantic, dar mai ales pentru Europa o reprezintă mobilitatea militară, adică transportul de trupe, dar mai ales de echipamente militare grele din Vestul spre Estul Europei”. Iar România, stat ce deține un număr important de trupe americane și care joacă un rol cheie pe flancul Estic al NATO se confruntă cu această problemă căreia puțini îi acordă importanța cuvenită: infrastructura.

În ceea ce privește infrastructura și transportul echipamentelor militare, în cazul de față vorbim cu precădere de tancurile grele americane Abrams. 

Amintim că Brigada 1 Blindată din cadrul Diviziei 1 Cavalerie a SUA – cunoscută mai degrabă sub denumirea Ironhorse Brigade –  în decembrie anul trecut, apropiere de Galați, a participat la exerciții de tragere cu tancuri M1 Abrams și mașini de luptă ale infanteriei M2 Bradley.

„O problemă extrem de provocatoare este problematica transportului tancurilor grele, mai ales a celor Abrams, din porturile de debarcare până în zona de acțiune, nu neapărat de luptă”, spune generalul român.

Generalul (r) Bălăceanu a amintit că problema infrastructurii din România a fost ridicată și de Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane din Europa (USAREUR).

„Chiar aş vrea să văd îmbunătăţiri în privinţa infrastructurii aici, pentru că forţele armate române, Ministerul Apărării fac tot ce se poate pentru ca soldaţii români să fie echipaţi şi antrenaţi bine. Aici sunt scutul antirachetă, centre de instruire foarte bune. (...) Vrem să scoatem în evidenţă aceste cerinţe, nevoia ca infrastructura din România să fie îmbunătăţită. Uniunea Europeană lucrează la aspectul mobilităţii militare ca prioritate. (...) România trebuie să ajute în acest aspect, iar noi vrem să ajutăm România să evidenţieze ce lipsuri are în infrastructură”, preciza generalul american Ben Hodges, într-un interviu acordat la vremea respectivă publicației Agerpres. Hodges a subliniat că problema infrastructurii e una care atinge întreaga Europă de Est, deși state precum Cehia sau Polonia au făcut deja pași în investiții în infrastructură.

„Tancul rămâne un mijloc de luptă care va configura acțiunea militară și în viitor, dincolo de toate tendințele de schimbare a tipului de acțiune militară asimetrică și toate consecințele pe care le avem legat de dezvoltarea conceptului războiului hibrid”, a conchis (r) Virgil Bălăceanu, în interviul acordat DefenseRomania.

CITEȘTE ȘI: Bihorul a făcut primul pas spre calea ferată strategică NATO Constanţa - Gdansk

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel