SUA trimit bombe ghidate cu rază medie pentru F-16 ucrainene. Bonus: Britanicii vor să permită utilizarea Storm Shadow pentru ținte militare din Rusia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 care lansează o rachetă JSOW. Rachetele JSOW utilizează diverse focoase (AGM-154A/145 BLU-97; AGM-154A-1, AGM-154B, AGM-154C,BLU-111, șase submuniții P3I BLU-108) / Foto: Raytheon
F-16 care lansează o rachetă JSOW. Rachetele JSOW utilizează diverse focoase (AGM-154A/145 BLU-97; AGM-154A-1, AGM-154B, AGM-154C,BLU-111, șase submuniții P3I BLU-108) / Foto: Raytheon

SUA vor anunța săptămâna viitoare un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Săptămâna viitoare, SUA vor anunța alocarea unui pachet semnificativ de arme Ucrainei. Totuși, în practică, Washingtonul va întârzia probabil livrarea din cauza lipsei de arme în depozitele Pentagonului, scrie CNN.

Despre pachetul de asistență al SUA scrie și Politico, care notează că Statele Unite iau în considerare trimiterea de bombe ghidate F-16 cu rază medie de acțiune în Ucraina, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari.

Este vorba de spre bombe ghidate de tip Joint Standoff Weapon (JSOW), sunt deja utilizate de către Forțele Aeriene și Marina SUA și aliați și sunt capabile să lovească ținte la distanțe de peste 110 de kilometri, cu opțiunea de a folosi un focos de 225 kg.

Noile rachete, deși nu au raza de acțiune cerută de Kiev, JSOW le vor oferi piloților ucraineni o nouă armă puternică, în timp ce forțele lor luptă împotriva forțelor ruse care avansează în estul țării, unde forțele ucrainene pierd încet teren.

Cu o rază de peste 110 de kilometri, noile rachete primite de ucraineni vor permite piloților să stea departe de linia frontului și de apărarea aeriană rusă, ceea ce va oferi Kievului o nouă modalitate de a ataca aceste structuri defensive și depozite de arme de pe linia frontului, complicând operațiunile pentru trupele rusești.

Rachetă JSOW utilizează diverse focoase (AGM-154A/145 BLU-97; AGM-154A-1, AGM-154B, AGM-154C,BLU-111, șase submuniții P3I BLU-108) / Foto: Raytheon 

JSOW este o armă care poate fi lansată de la distanțe medii (peste 110 km) și utilizează un sistem de navigație GPS, inerțială, infraroșu. Un număr de țări au obținut JSOW, inclusiv Australia, Canada, Finlanda, Grecia, Țările de Jos, Polonia, Arabia Saudită, Singapore, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Familia JSOW constă din mai multe variante de arme.

Configurația AGM-154A este folosită pentru a ataca ținte fixe și mobile, cum ar fi avioane parcate, camioane, blindate sau depozite de rachete.

O versiune modificată, AGM-154A-1, include un focos BLU-111.

Varianta AGM-154C încorporează un focos de explozie/fragmentare/penetrare de 225 de kg, eficient împotriva țintelor cu punct fix, cum ar fi facilități industriale, sisteme logistice și ținte tactice fortificate. A

Cea mai recentă variantă, JSOW C-1, sunt echipate cu un sistem de căutare și urmărire, permițându-le să vizeze și ținte maritime. Această variantă este integrată doar pe aeronavele F/A-18 (tipul E sau F) și F-35 (tipul A sau C). Include și conexiune de date Link 16.

 

Storm Shadow pe teritoriul Rusiei

 

Publicația The Times notează că Statele Unite și Marea Britanie intenționează să acorde Ucrainei permisiunea de a folosi rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din adâncimea teritoriului Rusiei.

Oficialii occidentali au rezerve în legătură cu anunțarea publică a acestei acțiuni, pentru a nu alerta Rusia. Potrivit publicației, această permisiune nu va fi dezvăluită până la lansarea primei rachete.

Astfel, ar putea fi convenit un acord nepublic care să permită Ucrainei să utilizeze rachetele de croazieră de fabricație britanică și franceză împotriva țintelor din Rusia, planul fiind de a oferi Ucrainei avantajul elementului-surpriză, conform unor surse diplomatice.

Regatul Unit și Franța au trimis deja rachete Storm Shadow în Ucraina, dar acestea au fost destinate inițial doar pentru a fi folosite împotriva țintelor din interiorul granițelor ucrainene, în lupta împotriva forțelor invadatoare rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel