Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a trimis o aripă aeriană suplimentară, compusă din avioane F-35, în Iordania, un partener apropiat în regiune, dar care nu este dornic să anunțe public că găzduiește echipament militar american, potrivit unui consilier, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta o problemă sensibilă.
O aripă aeriană de vânătoare-bombardament are cel puțin trei escadrile, ceea ce înseamnă un total de minim 48 de aeronave tactice.
Pentagonul a desfășurat anterior avioanele în Orientul Mijlociu pe fondul conflictului din Gaza, încercând să limiteze un război regional. Atunci, aeronavele au efectuat lovituri aeriene împotriva Houthi, în timpul administrației Biden, pentru redeschiderea căilor de transport maritim.
La mai bine de două săptămâni de la intensificarea campaniei de atac aerian a administrației Trump în Yemen, Hegseth a trimis în grabă și alte mijloace militare către Comandamentul Central al SUA (CENTCOM). El a extins desfășurarea grupului de lovire (CSG) Harry S. Truman în Marea Roșie și a anunțat că portavionul Carl Vinson și grupul său de atac i se vor alătura în curând.
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA și la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient
Pentagonul a trimis, de asemenea, în regiune, mai multe avioane A-10 Warthog și cel puțin șase bombardiere stealth B-2 pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian, unde SUA au o bază militară, dislocare analizată și de DefenseRomania.
Asta înseamnă că aproximativ jumătate din flota B-2 a Forțelor Aeriene Americane (USAF) care este capabilă să îndeplinească misiuni este acum dislocată la Diego Garcia. Forțele Aeriene au un total de 20 de bombardiere strategice B-2 Spirit, dar doar aproximativ 55% dintre ele sunt de regulă gata de luptă, potrivit statisticilor serviciului.
În același timp, SUA au redirecționat mai multe sisteme de apărare antiaeriană din Coreea de Sud către Orientul Mijlociu, inclusiv două baterii Patriot și o baterie Terminal High Altitude Area Defense sau THAAD.
„Secretarul Hegseth continuă să precizeze că, în cazul în care Iranul sau împuterniciții săi amenință personalul și interesele americane în regiune, Statele Unite vor lua măsuri decisive pentru a-și apăra poporul”, a declarat, marți seara, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell.
Mesajul e în mod clar adresat Iranului, principalul susținător al Houthi și principalul adversar al Americii în regiune
Schimbările de postură transmit un semnal clar Iranului, principalul susținător al Houthi și principalul adversar al Americii în regiune. Președintele Donald Trump a cerut în mod repetat Teheranului, în ultimele săptămâni, să își reducă sprijinul pentru grup sau riscă represaliile americane.
„Alegerea pentru Houthi este clară: nu mai trageți în navele americane și vom înceta să mai tragem în voi. Altfel, abia am început și durerea reală urmează să vină, atât pentru Houthi, cât și pentru sponsorii lor din Iran", a postat Trump luni pe aplicația sa Truth Social, potrivit unui articol, din 2 aprilie, al publicației americane Defense News.
Houthii sunt una dintre cele mai rezistente componente ale rețelei regionale de proxy a Iranului, rețea grav afectată după acțiunile militare, de anul trecut, ale Israelului.
La scurt timp după ce războiul din Gaza a început în toamna lui 2023, grupul a început să vizeze, cu rachete și drone aeriene, navele comerciale care tranzitează Marea Roșie. Houthii au continuat aceste atacuri în pofida atacurilor americane repetate și a trimiterii unei coaliții conduse de SUA pentru a proteja comerțul maritim global, care în cele din urmă a fost redirecționat pe alte rute.
De două săptămâni, SUA au reluat atacurile asupra locațiilor Houthi din Yemen, fiind lovite peste 100 de posturi de comandă, depozite de arme și muniții, locuri de lansare și chiar lideri. Cu toate acestea grupul nu a dat înapoi, iar companiile de transport comercial nu s-au întors în Marea Roșie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News