SUA transformă avioanele MiG-29 ale Ucrainei. Rachetele aer-aer AIM-120 ar putea fi integrate pe MiG-29, după modelul HARM antiradar

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata americană ar analiza în momentul de faţă dacă este posibil să integreze rachete aer-aer occidentale AIM-120 pe avioanele de luptă din epoca sovietică ale Ucrainei. Acest demers se înscrie pe lista lungă de obiective a statelor occidentale de a ajuta Ucraina să-şi echipeze vechile avioane sovietici de tip MiG cu sisteme de arme moderne, precizează publicaţia Politico. Cu alte cuvinte, Statele Unite analizează dacă avioanele aflate în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene vor putea doborî avioanele rusești, utilizând racheta aer-aer AIM-120.

Forțele Aeriene Ucrainene folosesc de mult timp rachete antiradar AGM-88 HARM pe care le lansează de avioanele de luptă, iar recent Pentagonul a confirmat utilizarea cu succes de către Ucraina a bombelor ghidate JDAM-ER. 

Oficialii americani de la nivelul U.S. Army analizează dacă rachetele avansate aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120, concepute pentru a fi lansate de pe avioane de luptă occidentale, cum ar fi F-16, pot fi montate pe MiG-urile Forțelor Aeriene Ucrainene, au precizat doi oficiali ai Departamentului american al Apărării pentru publicaţia Politico.

F-16 Fighting Falcon al SUA lansând o rachetă AIM-120 AMRAAM într-un poligon din Baza Aeriană Elgin. Foto: U.S. Air Force.

În august 2022, oficialii americani din domeniul apărării au confirmat informaţiile apărute pentru prima dată în cercurile analiștilor OSINT potrivit cărora Forțele Aeriene Ucrainene au folosit rachete anti-radar AGM-88, lansate de pe aeronave ucrainene. Confirmarea a ridicat atunci multe semne de întrebare cu privire la compatibilitatea dintre munițiile occidentale și flota de avioane ex-sovietică a Ucrainei.

Deși au fost necesare adaptări şi modificări pentru a permite lansarea rachetelor de tip HARM de pe aeronavele de tip sovietic, acesta nu a fost cel mai mare impediment.

Pentru ca racheta să fie utilizată eficient, a trebuit să se stabilească o interfață de date între pilot și muniție, care să permită transmiterea de informații privind locația și caracteristicile țintelor. Pentru ca acest lucru să fie realizat, au fost, probabil, necesare modificări semnificative ale aeronavelor ucrainene.

În august 2022,  devenit cunoscut modul în care piloții ucraineni folosesc rachetele AGM-88 HARM de pe avionul de luptă multirol MiG-29. La momentul respectiv, Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a publicat un material video spectaculos.

Forțelor Aeriene Ucrainene au publicat atunci un material video cu utilizarea rachetelor antiradar americane AGM-88 HARM.

Etapele utilizării acestor rachete au fost descrise în materialul video, care prezintă activitatea unui pilot ucrainean pe avionul MiG-29, cel mai probabil în varianta de modernizare MU1, după cum indică dotarea suplimentară a cabinei pilotului.

Citeşte şi: Bombele ghidate JDAM-ER au ajuns în Ucraina. MiG-29 Fulcrum și Su-27 sunt indicate ca avioane de luptă folosite pentru lansarea bombelor

Acum, Statele Unite studiază în prezent dacă rachetele aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 pot fi instalate pe avioanele de vânătoare MiG-29 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene. 

Avion F-16 echipat cu rachete AIM-120 C7 AMRAAM (Air-to-Air Medium-Range Missile)

 

Ar fi pentru prima dată când SUA vor oferi rachete aer-aer pentru avioanele ucrainene

 

Dacă modificările vor avea succes, ar fi pentru prima dată când SUA vor oferi rachete aer-aer pentru avioanele ucrainene, dar ar şi răspunde solicitărilor Kievului în privinţa furnizării unor noi capabilităţi militare care să ajute la consolidarea apărării aeriene. În tot acest timp, atât Ucraina, cât și Rusia se pregătesc pentru ofensive militare majore în această primăvară. 

Furnizarea rachetelor aer-aer cu rază medie de acțiune AIM-120 poate fi considerată o compensaţie la solicitările din ultimele luni ale Ucrainei pentru pentru avioane de luptă moderne, printre altele pentru a sprijinii apărarea antiaeriană. Până acum există puțin apetit în rândul liderilor occidentali în a oferii Ucrainei avioane de luptă mai avansate, cum ar fi F-16.

Cu toate acestea,Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat oficial prezența a doi piloți militari în SUA. Informația vine în contextul zvonurilor cu privire la F-16 Fighting Falcon pentru Ucraina.

Amintim că la finalul săptămânii trecute au apărut informații cu privire la doi piloți ucraineni prezenți în SUA pentru a fi testați pe simulatoare și evaluați de către Armata americani. 

Cei de la Reuters scriu că autoritățile americane au aprobat deja sosirea a încă 10 piloți ucraineni pentru a primi aceeași evaluare în această lună.

Sosirea primilor doi piloți reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată când piloții ucraineni au călătorit în Statele Unite pentru a-și evalua abilitățile de către instructori militari americani.

Americanii insistă că nu este vorba de un antrenament specific pentru avioanele F-16, ci e mai mult un program ce implică un schimb de experiență.

Cert e că zvonurile privind avioane de luptă occidentale pentru Ucraina sunt tot mai multe, în pofida faptului că la nivel oficial Washingtonul neagă un astfel de transfer.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel